2014. július 14., hétfő

A Szép jövőért dolgoznak -Pál Feri atya

Karitatív személyiségek, vagyis kiemelkedő egyéniségükkel, életvitelükkel  széles tömegekre pozitívan ható  emberek élnek közöttünk. Ismerjük meg őket, ha eddig még nem tettük meg. Elsőként Pál Feri atyát mutatom be.


Egy szép videótéma:

Pál Feri atya: Az élet élvezete (Nyitott Akadémia) 



Pál Feri atya

Wikipedia:

 Pál Ferenc, közismert nevén: Pálferi[1], (Budapest, 1966. június 29.) római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, 1986 és 1989 között válogatott atléta.

Fiatalkorában aktív, később a Budapesti Vasas.[2] főállású sportolója, válogatott kerettag. 1987-ben felnőtt magyar magasugró bajnok lett.[3]
1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban.[4] Szentelése után előbb káplánként szolgált Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron, 2002-től pedig az óbudai Kövi Szűz Mária plébánia lelkipásztora. 2011. augusztus 1-jétől az angyalföldi Szent Mihály-templom helyettes plébánosa. 2005-től a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet munkatársa.


Pál Ferenc papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel hittanórákat, előadásokat fiataloknak pszichológia, teológia és mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája meglehetősen tág, érinti a spiritualitást és a társadalomtudományokat, a közösségi és családi konfliktusoktól, a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati-házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig terjed. Az előadások 2000 őszén kezdődtek a Bartók Béla úton, egy bérelt teremben, majd 20012011 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán folytatódtak. 2011-től a Millenáris Teátruma ad otthont az előadásoknak. Hanganyaguk a résztvevők között korábban kézről kézre terjedt, majd 2008 végétől az interneten is elérhetővé vált.[5]

Pál Ferenc szerint katolikus pap léte ellenére fontos, hogy az előadások semlegesek legyenek: bárki részt vehet rajtuk, nem kell semmilyen vallási, ideológiai elvárásnak megfelelnie, elég a hallgató nyitottsága. Előadásaira jellemző egyrészt a strukturáltság és az érintett szakirodalom intenzív használata, másrészt a stand-up comedy-ből ismert közvetlen, gyakran csapongó, humoros történetek mesélésére is építő stílus. A heti előadások hallgatóinak száma 2011-re alkalmanként meghaladta az ezer főt és a résztvevők körében spontán közösségszervezés kezdődött.[6] A jelenséget a SOTE Mentálhigiéné Intézete szociológiai kutatás során vizsgálja. [7]

 A 2000-es évek második felétől kezdve több munkája megjelent nyomtatott formában. Az előadások első két évének anyaga mellett több kötetet publikált, valamint számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője volt.

Művei

  • Tükör által világosan (Kairosz kiadó, Budapest, 2009)
  • A függőségtől az intimitásig - vágy, élmény, kapcsolat (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2010)
  • Természetes spiritualitás - Meghittségben Istennel (Kairosz kiadó, Budapest, 2011)
  • A szorongástól az önbecsülésig (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2012)

Érdekes cikk róla:

Pál Feri atya az önbecsülésről, a hitről

http://vaol.hu/hirek/jo-levest-pal-feri-atya-az-onbecsulesrol-a-hitrol-1536769


Pál Feri atya, a szerelmesek segítője

  • 2012.09.05.
  • -
  • Hölgyvilág
Magasugróbajnok volt, pap lett, majd párkapcsolatokat segítő szakember. Pál Feri atya népszerűsége az egekben – köntörfalazás nélkül beszél még az óvszerhasználatról is.
Fiatalos, közvetlen férfi. De olyannyira az, hogy magázódni szinte lehetetlen lenne vele.

– Mindenkivel tegeződsz?– Igen, ez a papi szerepből jön. A nyolcvanéves néninek is úgy köszönök: szervusz, Margit néni.

– Hogyan szólítsalak? Feri atya, Ferenc…– Hallgatok sok mindenre. (nevet) A legtöbben feriznek.

– Láttam az interneten egy felmérés eredményét: előadásaid vagy ahogyan te hívod, alkalmaid látogatóinak kétharmada nő, nagy részük harmincöt körüli. Mit gondolsz, miért éppen ez a korosztály fogékony ennyire a gondolataidra?

– Azt hiszem, ez nagyszerű arány. Ha az ilyen témájú előadások közönségét megnézi az ember, általában kilencven százalék a nők aránya. Nagyon örülök, hogy sok férfit is meg tudok szólítani. Ennek a korosztálynak azért lehet érdekes, amit mondok, mert nem feketén-fehéren fogalmazok. Ők általában már túl vannak sok mindenen, szerettek, csalódtak, átmentek munkahelyi kríziseken, már nem elégszenek meg sztereotípiákkal. Sokuknak belső igénye a testi-lelki jóllét. Általában túl vannak azon is, hogy mindenért másokat hibáztassanak. Mit kellene megértenem, másképpen tennem, kérdezik maguktól. Igyekszem tehát hozzájuk szólni, gyakorlatiasan, de szakirodalmi háttérrel. Nem ideológiák mentén.

– A férfiakat nehezebb megszólítani?
– Régen a férfiaknak helyzetüknél, szerepüknél fogva nem volt szükségük arra az árnyalt érzelmi és társas intelligenciára, amellyel a nők általában természet adta módon rendelkeznek. Ma egyre inkább. A hatvanas évek Amerikájában a férfiak egyharmada, a nők kétharmada el tudta képzelni, hogy szerelem nélkül házasodjon. Ma az érzelmi összetartozáson, a szenvedély fönntartásán is nagy hangsúly van, a társak közti kommunikáción. A nők egyre inkább meg tudják teremteni önmaguk anyagi biztonságát, ugyanakkor olyan újszerű igényeket támasztanak a férfival szemben, amelyeknek kielégítésére azok hagyományosan nincsenek felkészülve.
Forrás: http://www.kiskegyed.hu/magazinok/pal-feri-atya-szerelmesek-holgyvilag-117101


A közösségének honlapja példamutató. Mai embereknek, mindenkinek szóló:

Nyári Tábor Sátoraljaújhely - Lehet még jelentkezni!

Újdonság: idén is van egyedi jelentkezést.
Vendégeink: Klein Dávid hegymászó és Sapszon Orsi jazz énekesnő
Ez évi nyári táborunkat a zempléni hegyekkel körül ölelt Sátoraljaújhelyen tartjuk június 30. és július 6. között. A szokásos tábori programok mellett újításokkal is készülünk, vár- és bortúrák, városi vetélkedő, kirándulás, evezés, előadások, sok játék, ismerkedés, találkozások és rengeteg vidámság vár Rátok idén is.
Még van néhány szabad helyünk, illetve idén is van lehetőség az egyedi részvételre, ehhez a regisztrációs űrlapot és az árakat a folyamatosan bővülő tábori honlapon találjátok.
További részletek és jelentkezés itt.


Bevezetés az önismeretbe csoport pszichodráma módszerrel!

Lehetőség van még csatlakozni egyik önismereti csoportunkhoz! A csoport 2015 nyaráig tart, havi egyszer négy óra időtartamban. Időpontok: szeptemberi kezdéssel minden hónap harmadik csütörtökén 18-22-ig. Csatlakozni és az elköteleződésről dönteni a most vasárnap (22-én) 10-től 18-ig tartott dupla alkalmon való részvétel után lehetséges. További információkat a gombai@hotmail.com címen lehet kérni.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt: Szirmai Anna (pszichológus) és Gombai Balázs (pszichológus)


Táncest most pénteken!

A Pálferis Táncos Évad lezárásaképpen egy fergeteges bulit szervezünk Nektek június 20-ára, azaz most péntekre.
További részletek itt.


Clubnight at Loyola Café

Egy remek party-t ajánlunk Nektek, melyet a shoeshine csapata szervez más hasonló közösségekkel karöltve. Minket is várnak sok szeretettel, június 28-án a Párbeszéd Házában, a Loyola Caféban.
További részletek és jelentkezés itt.


Nyári kenutúra a Szigetközben - BETELT, várólistát vezetünk

Egy izgalmas és természeti látnivalókban bővelkedő hosszú hétvégés kenutúrára invitálunk Benneteket, mely július 31 és augusztus 3 között lesz a Szigetközben.
Jelenleg elértük a maximális létszámot, de a várólistára még lehet jelentkezni.
További részletek és jelentkezés itt.


Rekettyés Teaház Május

Újra várunk Titeket május 31-én egy finom teázásra és egy újabb, izgalmas párkapcsolati téma megvitatására a Rekettyés Teaházba. Ezúttal különleges vendégeink is lesznek.
Részletek és jelentkezés itt.


Pál Feri a határon túl

A keddi előadások az internetnek köszönhetően a határainkon túlra is eljutnak. Akadnak olyanok is, akiket nemcsak elgondolkodtatnak, hanem cselekvésre is késztetnek Feri szavai. Egy ilyen kezdeményezés indult nemrégiben Komáromban, ahol a miénkhez hasonló önismereti csoportokat hirdetnek fiatal felnőtteknek. Nagyon örülünk a kezdeményezésnek és sok sikert kívánunk, a csoportokat pedig szeretettel ajánljuk.
További részletek itt.


Pünkösdi Lelki gyakorlat

A Keresztény Élet Közössége szervez lelki gyakorlatot a Párbeszéd Házában, melyet szeretettel ajánlunk Nektek.
Részleteket és jelentkezés itt.


Tánctanfolyamok

Folytatódnak a pálferis tánctanfolyamok, ahova nagy szeretettel várjuk a táncot tanulni vágyókat. Salsa, társastánc, néptánc, rocky és argentin tangó tanfolyamok választhatók különböző szinteken. A csoportokhoz folyamatosan lehet csatlakozni.

Részleteket itt találsz



Fontos


Pálferi keddenként 20.15-21.30-ig tart alkalmat a MOM Kulturális Központban.


Jelenleg nyári szünet van, legközelebb szeptember 16-án lesz előadás.

A MOM Kulturális Központban várunk Benneteket. Az alkalmak minden igyekezetünk ellenére fizetőssé váltak. A 400 Ft-os jegyár teljes mértékben a (kedvezményes) bérleti díj fedezésére szolgál. Jegyeket a helyszínen, személyesen, illetve online lehet vásárolni.
Az alkalom előtt egy héttel lehet jegyet venni, a havibérletek a tárgyhó előtt két héttel kerülnek értékesítésre.
Az élő közvetítés már nem csak hanggal, hanem képpel is elérhetővé vált, az alábbi linken követhetitek élőben az előadást: Élő videóközvetítés

Kérünk Titeket, hogy NE késsetek, ha elkezdődött az előadás, akkor már nem tudunk Titeket beengedni, mert ezzel zavarjuk a bent ülőket.
Ha nincs lehetőségetek az online jegyvásárlásra és a helyszínen szeretnétek megvenni, akkor kérjük, vegyétek figyelembe, hogy 8-kor zár a jegypénztár, ezért érkezzetek legalább fél órával 8 előbb, ha jegyet szeretnétek venni.
Megértéseteket köszönjük!


A következő évad első alkalma szeptember 16-án lesz

Az első előadásra jegyeket és a következő évad első hónapjára bérletet szeptember 1-től lehet majd venni.


Alapítvány

Alapító okiratunk és 2012-es beszámolónk itt található.
Ha szeretnéd támogatni a céljainkat, és a működésünket, itt megteheted:
Pálferi, Teljes Életért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 17000019-13330053
IBAN: HU28170000191333005300000000
Számlavezető pénzintézet: AXA Bank Zrt.
közlemény: támogatás

Köszönjük szépen az eddigi felajánlásokat a programjainkon támogatással résztvevők nevében is!


Pálferi Prima Primissima közönségdíjas lett!

Feri a „Magyar oktatás és nevelés” kategóriában volt jelölt, ahol a szakmai zsűri által Bagdy Emőke professzor asszony lett – megérdemelten - a Prima Primissima. Az összes kategóriából egy közönségdíjas került kiválasztásra, mégpedig Pál Feri.
A díjátadót felvételről megnézhetitek az alábbi linken: videotar.mtv.hu Feri a közepén és a végén szerepel benne. További részletek itt
"Szívből köszönöm a szavazatokat, a szurkolást, a gratulációkat a közös sikerünkhöz."
Pálferi


HÍRLEVÉL

Ha szeretnél a közelgő programjainkról, vagy az előadásokkal kapcsolatos hírekről értesítést kapni, iratkozz fel a hírlevelünkre!
Feliratkozás vagy leiratkozás.


Pálferis Karitász Akciócsoport

A Pálferis Karitász Akciócsoport abból a mindenkiben benne élő mély érzésből született meg, hogy szeretünk másoknak segíteni, illetve, hogy adni öröm és jó – együtt, közösségben pedig még inkább. Programjainkról itt olvashatsz - gyere Te is, tegyünk együtt!
Részletek itt találsz


"Szabad az ima!"

Októbertől elindulnak a pálferis imaalkalmak - a nyári táborban kora reggelente is sokakat vonzó és feltöltő találkozásokat, azok meghitt hangulatát szeretnénk évközben is Közösségünkben megélni. Gyere, ha szeretnél a keddi alkalmak előtt egy kicsit megpihenni, feltöltődni, beszélgetni, közösségben lenni, Istennel találkozni. És hogy mi is ez pontosan?
Részletek itt találsz

Spontán programok

"Hivatalos" pálferis programok havonta egyszer vannak általában. Ugyanakkor van igény rendszeresebb találkozásra, illetve olyan programokra, amelyek csak egy bizonyos érdeklődésű körű embereket érintenek. Ezen a helyen szeretnénk teret adni a "spontán" szerveződésű programoknak.


Csíksomlyói búcsú

Idén is van lehetőség részt venni a Csíksomlyói búcsún, ahová ezúttal is a zarándokvonattal megyünk. A helyek gyorsan fogynak, jelentkezz minél előbb.
További részletek itt.


Elindult a Ping-Pong klub

Ezentúl rendszeresen várjuk a ping-pongozni vágyókat, kicsiket, nagyokat, profitól a kezdő szintig.
Részletek és jelentkezés itt


18:30 Filmklub - Audio-Vizuális-Üzenet klub

Mottó: Ha rájössz, hogy nincs minden kérdésre számodra elfogadható válasz, akkor eljutsz az igazán fontos kérdésekig. Helyszín: Rekettyés, 1068 Budapest, Felsőerdősor u. 10/B. I/4.
A korlátozott befogadóképesség miatt a részvétel jelentkezés és visszaigazolás alapján lehetséges. Kérlek 10 perccel kezdés előttig érkezz meg.


Borkóstoló Budafokon

Egy családias, vidéki hangulatot idéző budafoki borospincében, rövid sétára, ültetett borkóstolásra, majd kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílik május 31-én.
További részletek és jelentkezés itt.


Úszás és műugró edzés

A jelentős pálferis tagsággal működő Úszóbarátok amatőr úszóklub ősztől a Momsportban és a Margit-szigeten új úszó- és műugró edzésnapot nyit. Kezdőket és haladókat egyaránt várnak szeretettel. Részletek ITT


Futás

Többen vagyunk, akik rendszeresen futunk. Antal Andris barátunk közreműködésével szervezhetünk közös futásokat. Részletek ITT


Taizéi ima

Ha Budapesten élsz, és napi munkád után szeretnél elcsendesedni egy fél órára, akkor látogass el a Ferenciek terén a Katakombában 17 órakor kezdődő taizéi imára. Az imák tanítási időben vannak, hétfőtől csütörtökig (és péntek este).
A részletek itt (és itt).
-----------------------------------------------------


http://www.palferi.hu/ 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése