2016. január 21., csütörtök

Minden gyereknek félelmetes tehetsége van. - TED előadás - Ken Robinson



 A kreativitás ugyanolyan fontos, mint az írástudás, azzal megegyező szinten kellene, hogy bánjunk is vele.” Így kezdi előadását Sir Ken Robinson, aki olyan igazságokat mond ki a mai oktatási rendszerről ....







“Minden gyereknek félelmetes tehetsége van. És mi eltékozoljuk, kegyetlenül” – Így öli ki az iskola a gyerekekből a kreativitást.


TED előadás



Ken Robinson

“Az én véleményem az, hogy minden gyereknek félelmetes tehetsége van. És mi eltékozoljuk, elég kegyetlenül. A kreativitás ugyanolyan fontos, mint az írástudás, azzal megegyező szinten kellene, hogy bánjunk is vele.” Így kezdi előadását Sir Ken Robinson, aki olyan igazságokat mond ki a mai oktatási rendszerről – ami módszeresen öli ki a gyerekekből a kreativitást -, és olyan összefüggésekre világít rá, amit tudva, egészen biztos, hogy minden szülő másképp nézi majd a gyermeke bizonyítványát.

 “A közoktatás következménye, hogy sok igen tehetséges, briliáns, kreatív ember azt gondolja, hogy nem az, mert a dolgot, amiben jók voltak, az iskolában nem értékelték.”
Sir Ken Robinson szórakoztató TED előadása második felében egy mélyen megható történetet mesél egy – tanárai szerint – tanulási zavarokkal rendelkező kislányról, aki ma már a tehetségéből kifolyólag multimilliárdos. Neki szerencséje volt, és nem gyógyszert adtak neki, hanem egy óriási lehetőséget – de ne hagyjuk, hogy a mi gyerekünk sorsa a szerencsén múljon.
A TED videóban a folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.)
Forrás: ted.com

Korábbi lebilincselő TED előadások:

Wiki:
TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat.[1]
A TED weboldalán lehetőség van a videók feliratozására, ennek eredményeképpen már több mint 1300 videó érhető el magyar felirattal.

Itt egy jó összeállítás magyar nyelvű érdekes TED előadásokról:
http://nagysandor.eu/TED/
Milly




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése