2014. április 8., kedd

A krími példa ragadós: "Alaszkát vissza Oroszországhoz" 04.05.



Íme, egy példa arra, hogy egykor elképzelhetetlennek gondolt események is megtörténhetnek: mint arról a RIA Novosztyi Hírügynökség beszámolt, több mint 22 ezren írták alá azt a petíciót, amely sürgeti Alaszka elszakadását az Egyesült Államoktól, és csatlakozását Oroszországhoz.

 A krími példa ragadós:
"Alaszkát vissza Oroszországhoz" 
jeligére folyik az aláírásgyűjtés

2014.04.05.

Az aláírásgyűjtés március 21-én vette kezdetét. Az amerikai törvények értelmében, amennyiben egy hónapon belül sikerül 100 ezer aláírást összegyűjteni, a washingtoni kormánynak mindenképpen foglalkoznia kell a kezdeményezéssel.
Zoom
Az „Alaszkát vissza Oroszországhoz” címet viselő petíció szerkesztői azt szeretnék, ha népszavazást tartanának Alaszka hovatartozásáról. A felhívásban hivatkoznak a hatalmas félszigetet felfedező orosz utazókra, sőt azokra az emberekre is, akik 10 ezer évvel ezelőtt Szibériából a Bering-szoroson átkelve érkeztek Alaszkába.
A dokumentumban szó esik az Alaszkában letelepedő orosz telepesekről, illetve az Aleut-szigeteket benépesítő aleutokról, továbbá olyan híres felfedezőkről, mint amilyen Mihail Gvozdez volt, aki 1732-ben érkezett Alaszkába.
Alaszka 1867-ig Oroszországhoz tartozott. Ebben az esztendőben azonban II. Sándor orosz cár hatalmas ballépést követett el: 7,2 millió dollárért (ami mai áron 120 millió dollárnak felel meg) eladta a hatalmas félszigetet az Egyesült Államoknak.
Zoom
2012 novemberében egy hasonló aláírásgyűjtés indult Texas függetlenné válása érdekében. Az akció szervezői kezdeményezésüket azzal indokolták, hogy csakis Texasnak az Egyesült Államoktól történő elválása esetén van remény a „kiegyensúlyozott költségvetés” megteremtésére, és ezzel együtt a polgárok életszínvonalának megvédésére.
De nemcsak Texasban, hanem más amerikai államokban, így például Tennesse-ben, Louisianában, Dél-Karolinában, Észak-Dakotában, Floridában, Alabamában és Georgiában is folyt már aláírásgyűjtés a függetlenségről szóló népszavazás kiírása érdekében. Igaz, egyedül Texasban sikerült elegendő számú támogatót (125 ezret) az elszakadás ügye mögé felsorakoztatni. (Ami nem is csoda, ha meggondoljuk, hogy Texas 1836-ban szakadt el Mexikótól, ezután egy évtizedig önálló volt, majd 1845-ben csatlakozott az Egyesült Államokhoz. A texasi függetlenségi mozgalomnak jelentős hagyományai vannak.)
Zoom
Orosz medve Alaszkában?
Mivel 100 ezernél többen írták alá a Texas elszakadásáról tartandó népszavazás kiírását sürgető petíciót, a kormányzatnak foglalkoznia kellett a kérdéssel. Az Obama-adminisztráció egy semmitmondó közleménnyel utasította el a felhívást: „Senki sem vitatja , hogy országunk nagy kihívásokkal néz szembe, ennek ellenére az amerikaiaknak együtt kell dolgozniuk a megfelelő válaszok megtalálása érdekében” – közölte a Fehér Ház, hangsúlyozva még azt is, hogy az egészséges viták hasznosak ugyan, de „azok nem vezethetnek a szétszakításunkhoz”.
Perge Ottó - RIA Novoszty Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése