2014. április 3., csütörtök

Menekültek ezrei - Krím-félsziget 03.24.


És nálunk mi a helyzet? Semmi hír Kárpátaljáról?


24 március, 17:53

A Krím-félszigetre menekültek ezrei érkeznek Ukrajnából

A Krím-félszigetre menekültek ezrei érkeznek Ukrajnából

A Krím-félszigetre naponta érkeznek menekültek Ukrajnából, összes számuk elérte a több ezret.

Napirendre kerül a menekülttáborok létesítésének a kérdése – közölte Rusztam Tyemirgalijev a Krím Köztársaság miniszterelnök-helyettese.
„Az ukrán állampolgárok naponta átlépik a Krím és Ukrajna közötti határt, és orosz állampolgárságot kérik, hogy maradhassanak a Krím-félszigeten. Átlagosan naponta több mint 200 ember fordul ilyen kéréssel” – mondta Tyemirgalijev.




 Megjegyzés: A következő cikket találtam még. Azt tudom, hogy egy hónapja még Beregszász segítséget kért a magyaroktól, mert nincs pénzük a lakosság ellátásra. Most meg...  
Na ezt a zűrzavart ne engedjük, hogy hasson ránk! Ehhez hasonló rengeteg van és lesz is mostanában! Semmi indulat! Csak a bizonyosság legyen bennünk, hogy ez így nem mehet tovább! Most már történnie kell valaminek, ami átalakítja jobbá a világunkat! 
"Akarom, akarom, akarom a változást!Most!"
Dombi Katalin
 
 

Kárpátaljára is telepítenék a Krímből menekülő ukránokat


2014. március 19. | 14:31

Beregszászon és a hozzá tartozó járásban a Krímből menekülő legalább 150 család lenne elhelyezhető Vaszil Vovkunovics, a Szabadság (Szvoboda) párt helyi szervezetének vezetője szerint, akit a helyhatóság azzal bízott meg, mérje fel: hány krími menekültet tudnának fogadni a térségben.

Az aktivista a munkácsi mukachevo.net hírportálnak szerdán nyilatkozva elmondta, a Krímből sokan jelezték, hogy minél hamarabb szeretnék elhagyni a félszigetet, s nem csupán az ott állomásozó katonák családtagjai, hanem helyi tatár, ukrán, sőt orosz lakosok is. Számos menekülő kérte, hogy Kárpátalján kaphasson ideiglenes menedéket, mert a megye éghajlata majdnem olyan, mint a Krímé - közölte.

 
Jovkunovics szerint a 26 ezres lakosságú Beregszászon van elegendő hely legalább száz krími család elhelyezésére kisebb részben magánszemélyeknél, s főleg üresen álló korábbi munkásszállókon, katonai lakóépületekben. A nyugodt légkörű járásban is biztosítható lenne mintegy 50 család lakhatása, igaz nem túl kényelmes körülmények között, de a víz-, gáz- és áramellátás mindenütt megoldható - tette hozzá.

A múlt héten a beregszászi városi önkormányzat képviselői kérték Kárpátalja megye vezetésétől, hogy tegye lehetővé 50 krími menekült elhelyezését a közeli Bene község megüresedett gyermekotthonában. A kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) a napokban kétmillió hrivnyát (46 millió Ft) szavazott meg krími katonacsaládok kárpátaljai üdülőkbe, szanatóriumokba történő ideiglenes befogadására.

Lemberg (Lviv) megye a hónap elején indított akciót krími menekültek ottani elhelyezésére. A térségbe folyamatosan érkeznek a félszigetet elhagyó lakosok, eddig több mint 800 menekültet fogadtak be, és további 1500-at várnak a napokban.

Szakértők szerint a közeljövőben legalább 100 ezren fognak távozni a Krímből.

Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes hétfőn bejelentette, hogy Ukrajna készül a krími menekültek fogadására, a félszigettel szomszédos Herszon megye üdülőtelepeit, szállodáit már felkészítették a várható menekülthullám kezelésére. Azt is közölte, hogy Kijev a külföldi partnereihez, köztük az Egyesült Államokhoz fordult, hogy nyújtsanak humanitárius segítséget Ukrajnának.

A kormányfő-helyettes jelezte, minden Krímből menekülő ukrán állampolgárnak segíteni fognak, hogy a kontinentális Ukrajna területén kezdhessen új életet, ha ez a szándéka, Kijev - mint fogalmazott - senkit nem hagy magára a bajban. 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése