2013. december 18., szerda

Magyarország-térképet mézeltek a méhek

 
 A termelő az őszi pergetés előtt emelte ki az úgynevezett Hunor-keretet, és alaposan meglepődött a látványon. Nemcsak a Magyarország-térkép lett szinte teljesen pontos, de ráadásul a méhek éppen Budapestnél és Kiskunmajsánál hagytak ki néhány sejtet.


Magyarország-térképet mézeltek a méhek

 
Fotó: Tapodi Kálmán /Baon
– Ez maga a csoda! – állítja nem kis büszkeséggel Perneki Lajos kiskunmajsai méhész, aki igencsak meglepődött, amikor a kaptárból kivett egyik kereten Magyarország térképe rajzolódott ki.

Perlaki Lajos méhész állítja, semmi praktikát nem alkalmazott, a napraforgónektárt gyűjtő méhek maguk alakították ki az ábrát.Szinte tökéletes Magyarország-térképet mézeltek a méhek Perneki Lajos kiskunmajsai méhésznél.
 
A termelő az őszi pergetés előtt emelte ki az úgynevezett Hunor-keretet, és alaposan meglepődött a látványon. Nemcsak a Magyarország-térkép lett szinte teljesen pontos, de ráadásul a méhek éppen Budapestnél és Kiskunmajsánál hagytak ki néhány sejtet.
 
Mézes Lajcsi elmondta, a méhek napraforgóból gyűjtötték azt a nektárt, amelyből a térkép készült. Perneki Lajos állítja, a jelenségben nincs semmi praktika. Ötven éve méhészkedik, de ilyet még nem látott.
A méhek művét szeretné tartósítani, de még nem tudja, milyen módszerrel kell. Abban biztos, hogy a gödöllői méhészeti múzeumnak adományozza a Magyarország alakú lépet.
 
– Ötven éve méhészkedem, de még csak hasonlót sem láttam – mondja a méhészkörökben csak „Mézes Lajcsi” néven ismert szakember. Mint mesélte: a méhei napraforgóból gyűjtötték azt a nektárt, amiből kirajzolódott hazánk térképének szinte pontos mása. – Nagyot néztem, amikor az őszi pergetés előtt kivettem a Hunor-keretet, aminek mindkét oldalán jól látható a mai Magyarország területe. A méhek csak néhány sejtet nem födték be, az egyik nagyobb helyet Budapestnél, a másikat Kiskunmajsánál hagyták ki. Fantasztikus ez az egész, tényleg maga a természet csodája, nincs ebben semmi praktika! – mesélte lelkesen a méhész, akitől megtudtuk, hogy alig volt 10 éves, amikor elhatározta, hogy a méhekkel akar foglalkozni.
 
– Ínségesebb idők voltak a '60-as évek elején, s cukor is nagyon ritkán akadt a tanyánkon. Édesanyám egyszer átküldött valamiért a szomszéd nénihez, aki megkínált mézzel. Gyönyörű, aranysárga színe volt annak méznek, éppen csak belemártottam a kenyérdarabot, amikor rám szólt, hogy ne úgy, hanem kanállal egyek belőle. Azt ízt soha nem feledtem, s már akkor eldöntöttem, hogy méhészkedni akarok. Ötven éve mindennek, de nem bántam meg a döntésemet, jelenleg 140 méhcsaládom van – tudtuk meg az ezüst okleveles méhésztől, aki mindenképpen szeretné megőrizni az utókornak a „térképes keretet”. Perneki Lajos azt ugyan még nem tudja miként kell „tartósítani” a méhek alkotását, de azt már eldöntötte, hogy felajánlja a gödöllői méhészeti múzeumnak.
hvg/baon
 
http://www.fenyorveny.hu/2013/12/magyarorszag-terkepet-mezeltek-mehek.html
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése