2013. december 3., kedd

6 kezdő lépés a tudatos álom eléréséhez 10.12.


Ez valóban tanulható. Van aki alapból tudja is. A jógik azt mondják, ez egy jó technika a tudatunk felszabadításához.

6 kezdő lépés a tudatos álom eléréséhez

10/12/2013




 Bevezetés

A tudatos álom (TÁ) előidézésére sok technika és módszer létezik, de a legtöbbjük - talán az összes - ugyanarra az alapeljárásra épül. Ezt az alapeljárást osztottam fel hat különböző lépésre a tudatos álmaid gyakorlásának alapjául. Ha befogadod ezeket a lépéseket és elkezded követni őket, akkor már csak idő kérdése lesz az első tudatos álmod.

Ha azon töprengsz, hogy vajon mennyi idő múlva lesz az első tudatos álmod, akkor csak kövesd a lépéseket és bízz abban, hogy a TÁ bekövetkezik. A statisztikák szerint az első TÁ elérése átlagosan három hét és két hónap közötti időbe telik, de a tied akár ma éjszaka is lehet, ezért ne csüggedj, ha a próbálkozásaid az elején nem járnának sikerrel. Az azonnali eredmények elérése egy társadalmi kényszerképzet. Ha te is az ilyen emberek közé tartozol, értsd meg, hogy pont ez a legelső leküzdendő akadályaid egyike. Csak egy a biztos: ha nem hagyod abba a próbálkozást, akkor garantáltan sikered lesz.


Első lépés: Szellemi felkészülés
Az első lépés lényege a szellemi alapok lefektetése és egy szellemi keretrendszer felépítése a sikered maximalizálása érdekében. Ehhez meg kell vizsgálnod saját hiedelmi rendszereidet. Nem győzöm eléggé kihangsúlyozni a hiedelmi rendszereink döntő szerepét az élményeink alakításában. A TÁ-képességed kifejlesztésével kölcsönhatásba kerülsz a saját gondolataiddal és hiedelmi rendszereiddel, és első kézből tudod megtapasztalni, hogy mennyire fontos a saját gondolataid irányítása.

Négy kulcsfontosságú kérdést kell feltenned magadnak:
  • Hiszed-e, hogy képes vagy erre?
  • Hiszed-e, hogy az álmok fontosak?
  • Akarod-e valóban, hogy tudatos álmaid legyenek?
  • Tudod-e, hogy mit fogsz tenni, amikor tudatosulsz?
Ezeket a kérdéseket ne csak kérdezd magadtól, hanem aktívan erősítsd a hiedelmeidet, vagy esetleg változtasd meg. Vegyük sorra ezeket a kérdéseket a szükséges szellemi felkészülés jellegének kihangsúlyozásához:

„Hiszed-e, hogy képes vagy erre?” A kezdéshez mindig pozitív hozzáállásra van szükséged. Ha kétségeid vannak, akkor első feladatod minden egyes kétség lecserélése önfelhatalmazó hiedelmekre. Ha úgy gondolod, hogy a TÁ egy ritka jelenség, akkor értsd meg, hogy a TÁ egy természetes képesség. Ha úgy gondolod, hogy a TÁ elérése nehéz lesz, akkor győzd meg magad, hogy a TÁ természetesen fog megtörténni. Emlékezz vissza: gyerekkorodban a cipőfűzés is nehéz volt, de idővel teljesen természetessé vált; a TÁ esetében ugyanez fog történni. Az első tudatos álmod után sokkal könnyebb lesz a második, a harmadik, és egy idő után egyenletessé válik.

„Hiszed-e, hogy az álmok fontosak?” Ha a hozzáállásod már pozitív és bizakodó, akkor a következő lépés az álmodás különleges elsőbbségének kialakítása. Már az is nagymértékben növeli az eredményeidet, ha egyszerűen csak hiszel az álmaid fontosságában. A legtöbben nem fektetnek hangsúlyt az álmaikra, ezért nem is emlékeznek sok álomra, és így nem meglepő az sem, hogy a legtöbben közülük nem is tudnak a TÁ lehetőségéről. Azért nem tudnak róla, mert nem részesítik elsőbbségben az álmodást. A te előrehaladásodat viszont lényegesen meggyorsítja, hogy te fontosnak tartod az álmaidat.

„Akarod-e valóban, hogy tudatos álmaid legyenek?” A lényeg itt a vágy és a lelkesedés. Minél jobban fejleszted a TÁ iránti vágyadat, annál nagyobb érzelmi töltést kap a szándékod. Minél nagyobb töltésű a szándékod, annál valószínűbb, hogy a vágyaid eredményekhez vezetnek. Ugyanígy minél nagyobb bizalommal vagy a TÁ megtanulásához, annál többet tudsz befogadni, és annál jobban vonzod magadhoz aktívan az élményt. Előrehaladásodat nagymértékben meggyorsítják a tudatalattidnak küldött üzeneteid az álmaid fontosságáról és buzgó akarásodról.

„Tudod-e, hogy mit fogsz tenni, amikor tudatosulsz?” Ez a kérdés a céltudatos felkészülésre utal. Egyszerűen hangzik, de ha van terved, máris megnövelted a tudatosulás esélyeit. Ha van eltervezett célod vagy küldetésed, akkor annyival több értelme lesz tudatosulni és elvégezni a küldetést. A terv legyen jól kigondolt és alaposan az elmédbe ágyazott. Napközben és lefekvés előtt emlékeztesd magad a célodra, és az előző kérdéssel összhangban fejleszd a vágyadat a célod beteljesítéséhez. Kezdetben lehet egyszerű is a terved. A célod lehet akár egyszerűen megnézni a kezeidet, felmérni az álombeli tájat, vagy repülni. A TÁ hosszabbítási képességeidet fejlesztve később majd képes leszel bonyolultabb küldetéseket is elvégezni.

Tehát: légy pozitív! Cseréld le a kétséget bizalomra, a kételkedést hitre! Tartsd fontosnak álmaidat! Részesítsd elsőbbségben az álmodást! Fejleszd a vágyat céljaid elérésére! Légy buzgó! Légy felkészült és legyen terved! Láthatod, hogy ezek a szellemi felkészítő elvek átfedik és keresztezik egymást, tehát még ma kezdd el a javadra működtetni mindegyiket! Ez a szellemi kondicionálás nemcsak felgyorsítja a TÁ folyamatát, hanem életed más területeinek fejlesztésére is alkalmazhatod.

Második lépés: Fokozott álomfelidézés

Mint már korábban említettem: ha nem tudsz visszaemlékezni az álmaidra, akkor a tudatos álmodás is nehezebb. Ez a lépés tehát az álomfelidézésre összpontosít. Ha sok álmodra emlékszel, szerencsés vagy, de ha nem, akkor se csüggedj! Az álomfelidézésed fejlesztésére sok kipróbált és kikísérletezett módszer létezik. A fokozott álomfelidézéshez sok hatékony tanács áll rendelkezésedre, így számíthatsz rá, hogy egyre több és több álmodra tudsz majd visszaemlékezni néhány hét gyakorlás után.

Először is: valóban akarsz-e emlékezni az álmaidra? Miért? Lehetséges-e, hogy tudat alatt gátolod a felidézést, mert esetleg félsz a látottaktól? Ezeket a kérdéseket jogosan teheted fel önmagadnak. Légy őszinte magadhoz! El kell kötelezned magadat az álomfelidézésed fokozására, mivel az fontos neked és mivel fejleszteni akarod; tudatos elsőbbségben kell részesítened. Miután megtetted ezt a lépést, már csak a technikákat kell beütemezned a reggeli programodba.

A következő lista összefoglalja az álomfelidézést fokozó tanácsokat és technikákat:

  1. Ébredj mozdulatlanul! Amikor megébredsz, ne nyisd még ki a szemed! Ne mozogj! Feküdj teljesen nyugodtan!
  2. Ébredj lassan! Hagyj magadnak időt arra, hogy természetesen emlékezz vissza az álmaidra. Ne kezdj el azon gondolkodni, mit is fogsz ma tenni. Ne engedd, hogy az elmédet éber gondolatok öntsék el, mert akkor az álmaid elhalványodhatnak, vagy akár teljesen eltűnhetnek, szétpattanó álombuborékok módjára. Hagyd az elmédet összpontosítani arra, amit éppen álmodtál.
  3. Hagyd az elmédet sodródni! Engedd kóborolni a gondolataidat a belső képi világodban! Egyszer csak emlékezni fogsz egy álomrészletre. Lazíts és hagyd a maradék részeket is a helyükre rakódni.
  4. Sodródj át az álomellenőrző-listádon! Ha kezdetben egyáltalán nem emlékszel semmire sem, akkor szaladj át az álomellenőrző-listádon gondolatban. A listán szerepeljenek általad ismert személyek, tevékenységek, helyek, ételek, zene, vagy akármi, ami egy álomrészletet a felszínre hozhat. Engedd az elmédet átsodródni a listán és kérdezgesd magadtól, hogy szerepelt-e a bizonyos személy, hely stb. az álmodban. A mozgás nagyon gyakori az álmok során, tehát próbálj meg tevékenységeket felidézni. Sétáltál, futottál, másztál, vagy talán repültél álmodban? Az érzelmek szintén gyakoriak, tehát próbálj meg visszagondolni a hangulataidra. Boldog voltál, féltél, meglepődtél, vagy talán összezavarodott voltál? Minél jobban ismered az álmaidat, annál jobban fogod tudni, melyik kérdésekkel tudod legjobban beindítani a memóriádat, de kezdetben akármilyen listát használhatsz, csak terjedelmes legyen.
  5. Gondolkozz és kérdezz visszafelé! Próbáld meg az emlékeidtől kezdve visszafelé működtetni az emlékezetedet. Mivel általában a legújabb álomjelenetre emlékszel először, ezért a lehető legteljesebb visszaidézés céljából sokat segít a visszafelé gondolkodás, vagyis okozat-ok összefüggésekben gondolkodás, ok-okozat összefüggések helyett. Ha emlékszel egy álomrészletre, kérdezd meg magadtól, hogyan jutottál el oda? Vagy honnan jött egy bizonyos álombeli tárgy? Találtad? Valaki adta neked? Az álomrészletek addig követik egymást, amíg végül az álom egésze kezd kialakulni, és az álomemlékeid egyre tovább haladnak, ahogy magadban rákérdezgetsz a már visszaemlékezett dolgokra.
  6. Próbálj ki különböző alvó testhelyzeteket! A maximális felidézés érdekében próbáld végig az összes általános alvó testhelyzetedet, mielőtt kikelsz az ágyból. A felidézés akkor a legjobb, amikor ugyanabban a testhelyzetben fekszel, mint amiben álmodtál. Ha a jobb oldaladon ébredsz, ne mozdulj addig, amíg a lehető legtöbbet fel nem idézted, utána ismételd meg ezt a folyamatot a bal oldaladon, azután a hátadon és a hasadon is. Ez is kioldhat néhány emléket, és biztosan meggyorsítja a felidézést.
  7. Próbálkozz! Néha lehet, hogy reggel semmit sem tudsz felidézni, viszont napközben is bevillanhatnak álomrészletek. Készülj fel az ilyen idővel előjövő emlékek feljegyzésére, mert ezek további emlékek hozzáféréséhez nyithatnak utat.
Amennyiben még mindig gondot okozna számodra az álmaid felidézése, következik egy holtbiztos módszer, amellyel szinte rögtön emlékezni fogsz álmaidra. Mint tudjuk, a legtöbb álmot az alvás utolsó óráiban látjuk, így biztosan feltételezhetjük, hogy ebben az időszakban érdemes a felidézést gyakorolni. Mivel szintén tudjuk, hogy nagyobb valószínűséggel emlékszünk vissza egy álomra, ha közvetlen abból ébredünk fel, így a végső módszerünk az Ébresztőórás Módszer lesz.

„Az Ébresztőórás Módszer:” – Az ébresztőóra használata az egyik leggyorsabb és legkönnyebb módszer az álomfelidézés fokozására, főképp, ha ritkán emlékszel vissza az álmaidra. Az ötlet lényege az álmodás idejére időzíteni az ébresztést, és akkor ébreszteni magadat az álomból, amikor a friss emlékek még a fejedben vannak. Ez a módszer a hajnali órákban a leghatásosabb, mert ekkor álmodsz a legnagyobb valószínűséggel. Az ébresztőórád egy jó szerszám lesz az álomfelidézéshez, sőt egy későbbi fejezetben arról is szó lesz majd, hogyan lehet vele tudatos álmot előidézni. Most néhány eljárás következik az ébresztőóra legelőnyösebb felhasználására vonatkozóan. Próbáld ki mindegyiket, hogy megtaláld a számodra legjobban működőt.

„A Hajnali Technika” – Állítsd az ébresztőórádat a szokásos ébresztésnél két órával korábbra. Amikor megszólal az ébresztő, állítsd be ismét, hogy fél óra múlva szóljon megint. Tedd meg ezt újra és újra minden ébresztéskor, és így rögtön rengeteg álomfelidézésben lesz részed. Ez az egyik leghatékonyabb technika, mert jól hasznosítja a természetes álomciklusodat, és egy olyan napi időpontot jelöl ki céljául, amikor szokás szerint álmodsz. Ez a szokásos ébredésed előtti néhány óra lesz a gyakorlásod alapja. Ez a célként kijelölt időzóna a későbbiekben részletes leírásra kerül majd, amikor a TÁ előidézési módszerekkel foglalkozunk, valamint amikor a TÁ-terepről lesz szó.

A felidézésed gyengeségétől függően minden ébredésnél rögtön leírhatod az álmaidat. Ha nem írod le, akkor az általam álomátfedésnek nevezett jelenséggel fogsz találkozni. Ez akkor történik, amikor az éjjeli felébredésnél annyira élénken fel tudod idézni az álmaidat, hogy egészen biztos vagy benne, hogy később is emlékezni fogsz rájuk. De amikor visszaalszol, és még többet álmodsz, akkor az újabb ébredéskor a korábbi álomemlékek kicserélődtek későbbiekre. Az álomfelidézésed gyakorlásával a memóriád is javul, így nem lesz annyi álomátfedés sem, bár nálam több évi gyakorlás után is szórványosan előfordul az ilyesmi.

„A Szokatlan Időpontokban Felébredés Technikája” – Ez a technika teljesen nyilvánvaló. Állítsd az ébresztést véletlenszerű időpontokra az éjszaka folyamán. A technika előnye, hogy ha rendkívül lelkes vagy álmodási képességeid fejlesztését illetően, akkor nem kell megelégedned csupán napi két óra gyakorlattal. Tehát ezt a technikát az előzővel együtt használhatod a gyakorlás maximális kihasználása céljából.

„A Szundikáló Gomb Módszer” – Állítsd az ébresztést a szokásos időponttal korábbra, és utána nyomkodd a szundikáló gombot a tényleges felkelésedig. Ez valószínűleg a legelterjedtebb technika és már valószínűleg te is kipróbáltad, ha van az ébresztőórádon szundikáló gomb. A gombot nyomkodva folyamatosan ki- és bejárkálsz az álmokból, illetve az álmokba, így nagymértékben fokozod az álomfelidézésedet, ami nagyon hasznos a TÁ előidézésére is, de még ne vágjunk a dolgok elébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése