2013. november 9., szombat

Miért jó neked?! - Alapjövedelem



Végre egy olyan magyarázat, ami rövid, közérthető, és sok tényezőt figyelembe vesz.













MIÉRT JÓ NEKED? 
 
 Alanyi jogon juttasson az állam a tisztes megélhetéshez elegendő garantált alapjárandóságot. 
 
Az alapjövedelem esetén vége a munkanélküliségtől való rettegésnek, az időskori szegénységtől való félelemnek. 
 
Megszűnik a feketemunka. 
 
A munkát végzők megszakíthatják tanulás vagy gyermeknevelés végett munkájukat, nincs gond a megélhetéssel ez idő alatt sem. 
 
Az alapjövedelem megszünteti a mélyszegénységet, az évtizedek óta kilátástalanságban élőknek, önbizalmat, reményt ad, aktivitásra, cselekedetre ösztönöz. A reménytelen helyzetben lévő településeken is megjelenik a „vásárló erő”, vállalkozások biztosan alapozhatnak erre. 
 
 Elhanyagolt kiskertek újra indulhatnak, a termékek feldolgozása is megoldható helyben. Összefogva, az emberek ráérezhetnek a szövetkezés előnyeire, fontosságára. Ez a közösségben való gondolkodás egy társadalmi együttműködés alapja lehet. Lehetőséget kell adni az embereknek, hogy ismét „háztájijuk” legyen. Akár ez is lehet része az önmegvalósításnak ott ahol nincs munkahely. Nem szégyen visszahozni azt a „régi rendszerből”, ami jól működött. 
 
 A nők válláról nagy terhet vehet le, hogy nem lesz muszáj kényszerűen választaniuk a karrier és a család között. Hiszen megtehetik, hogy a szükséges évekig a háziasszonyi teendők ellátása töltse ki az életüket úgy, hogy azzal nem veszélyeztetik a családjuk megélhetését, a létfenntartásukat. 
 
Az alapjövedelem esetében a munkabér járulék- és adómentes. Így csökken a munkahelyi bürokrácia, kevesebb a könyvelési feladat, csökken a jelentések, kimutatások száma. A vállalkozásoknak nem kell megfinanszírozni a munkabér terheit, mivel a késztermék vásárlója fizeti meg egy fogyasztási adóban, „ÁFA féleségben” a közterheket. 
 
Az alapjövedelem kiváltja a jelenlegi szociális rendszert is, melynek hálója elég lyukacsos, óriási apparátust igényel, mert országos kiterjedésű szociális ellátórendszert működtet, kifizető helyekkel és ellenőrző apparátussal. Alapjövedelem esetén nincs táppénz, szociális segély nyilvántartás és utalás. 
 
Egyszerűbb adózás, egyszerűbb ellenőrzés. Nem kellenek többé az ellátó rendszerek, a munkanélküli központok és az ellenőrzések. 
 
Az összes eddig az ablakon kidobott pénzt, az alapjövedelembe lehet forgatni. Kidobott pénznek nevezem azokat a pénzeket, melyeket a mai beteg rendszerben a szociális és életszínvonal javító programokra költöttünk és költünk el, mert ezek a programok a szociális élet problémáinak megoldására teljesen alkalmatlanok. 
 
A Feltétel Nélküli Alapjövedelem a mai legsúlyosabb gazdasági, társadalmi és szociális problémák hozzávetőleg 60%-ára nyújthat megoldást. 
 
Ezért indult el az az európai polgári kezdeményezés az unió 28 országában, mely az alapjövedelem bevezetésének kidolgozását akarja elérni az Európai Parlament által. 
 
Támogasd aláírásoddal az európai kezdeményezést! 
 
 
 Az infografika forrása (innen ki is nyomtatható): http://www.pinterest.com 
 
 
Felhasznált források:
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése