2013. október 29., kedd

Kosarat kapott az agrár-államtitkár

2013. október 29. 9:48
Kosarat kapott az agrár-államtitkár Tudja-e a vidékfejlesztési minisztérium, hogy mivel foglalkozik a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ? tette fel e kérdést Szél Bernadett tegnap a parlamentben Bitay Márton Örsnek, majd kishantosi termékekkel teli kosarat adott át az állami földprogramért felelős államtitkárnak.
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ közleményében arra reagált, hogy Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén Szél Bernadett LMP-s képviselőtől azt kérte: mutasson egy terméket, amely kishantosi és megtalálható a boltok polcain.  Még hogy nem látni a bioboltban, mit ad Kishantos? Őszi búza, tönköly búza, őszi zab, tavaszi bükköny, lucerna, facélia, vöröshere, hibrid kukorica bio vetőmag származik a hantosi földekről, de bio árunövényt is termesztenek -- többféle búzát, kukoricát, napraforgót, lent, mind-mind Hantosról. De ha ez így hihetetlen, ott van a kosárban!

Szél Bernadett azt vetette a kormány szemére, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a földterületeit Fideszhez közeli cégek és agrárvállalkozók között osztotta szét. Hogyan jutott eszükbe, hogy ezt az értéket feldarabolják?  Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára kijelentette: nem arról van szó, hogy elvették a földet a kishantosi központtól. Annak lejárt a szerződése, és az állami föld nem hitbizomány. Jelezte, 450 hektárról beszélnek, és pont az LMP lép fel mindig a nagybirtok ellen. Most ezt a területet felosztják tíz részre. A kishantosi cég közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nonprofit Kft.-ként sem jogi formája, sem gazdálkodása, sem tevékenysége alapján nem tőkés társaság, hanem minden ízében a közösséget, a gazdákat, a fenntartható fejlődést szolgáló intézmény.

Szél Bernadett  ajándék biokosara  Bitay Márton ÖrsnekSzél Bernadett ajándék biokosara Bitay Márton Örsnek
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez.
A Greenpeace Magyarország múlt csütörtökön tartott tiltakozó akciót és sajtótájékoztatót Kishantoson, mert a szervezet szerint meg kell védeni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát, amely két évtizede példája a fenntartható, vegyszermentes földművelésnek.
Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hiába pályáztak az általuk 1998 óta használt állami földekre, a tízből egyetlen földterületre sem nyertek bérleti jogosultságot. November 1-jén ezért megszűnik a gazdaság, amiért 21 éve dolgoznak. (MTI)
 Az európai hírű ökogazdaság fennmaradásáért országos civil kezdeményezés indult Szövetség Kishantosért néven. Nem engedhetjük, hogy ezt a példaértékű ökogazdaságot eltüntessék! Ha még nem írtad alá az "El a kezekkel Kishantostól!" petíciót, itt megteheted: http://www.kishantosert.hu/




Mint azt korábban írtuk:
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tájékoztatta a Magyar Országgyűlést, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft azért nem kapta meg a 21 éve bio módon művelt mintagazdaság földjeit, mert Kft... Ángyán József kigyűjtötte öt megyében a 100 hektárnál többet nyert Fidesz közeli forprofit cégeket. Ez tényszerűen cáfolja a VM vezetőinek állításait.
November elsejével elveszti földjeit a német-magyar kormányközi program eredményeként létrejött Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft., miután nem nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földbérleti pályázatain. A döntés ellen nemrég a Greenpeace Magyarország vezetésével számos civil szervezet és magánszemély demonstrált, és értetlenül állnak előtte a külföldi partnerek is. A kishantosiak által művelt földeket egy évvel a haszonbérleti szerződés lejárta előtt hirdette meg az NFA. A biogazdaság 452 hektáros területét tíz részre osztották, tehát a nonprofit kft.-nek is tíz külön pályázatot kellett beadnia, hogy az eddig használatában lévő területeket továbbra is megtarthassa. Ezeken a pályázatokon aztán sorra vesztettek. A mintagazdaság vezetői szerint a pályázat elbírálásakor az NFA a kormány által elfogadott vidékstratégiával, valamint a saját működésére vonatkozó jogszabályokkal is szembement, amikor lényegében nem vette figyelembe a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyedi értékeit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése