2013. október 19., szombat

Húsmentes iskolai menü - USA

 

 A New York Daily Newsban megszólaltatott iskolavezetőség szerint a húsmentes étrend januári bevezetése óta a tanulók részvétele, eredményei, sőt, az energia szintje és koncentrációs képessége jelentősen növekedett.

Húsmentes bizonyítvány: Javuló eredmények és több energia

2013.10.19. 07:30 La Veganista


Az Egyesült Államokban, ahol az elhízás olyan mértékben terjed a népesség körében, hogy már nem egyszerűen elhízásnak, hanem "Obesity epidemic"-nek, vagyis járványos elhízásnak nevezi a szakirodalom, egyre több iskola száműzi a menzáról a húst. Miközben az USA-ban szép lassan kezdik felismerni a kalória forrása és a túlsúly közötti szoros kapcsolatot, addig nálunk a vegetáriánus és vegán szülők összeszorított foggal küzdenek azért, hogy a gyermeküknek ne kelljen a hazai bölcsődei, óvodai, iskolai menzák húsos ételeit megennie. Küzdenek, a hazai orvoslás szemellenzős képviselőivel is, akik a gyermekek számára káros étrendként tekintenek a húsmentes életmódra. De vajon igazolják-e az egészséges étkezésről kialakított elképzelésüket az amerikai tapasztalatok?
forrás: cok.net


A New York City Queens negyedében található 244-es állami általános iskola bejelentette, hogy a menzája immár 100 százalékban húsmentes lett, s a bizonyítványát is megmutatta, hogy 400 tanulója miképp reagál a teljesen vegetáriánus étrendre, s hogy ez milyen előnyökkel jár.
A New York Daily Newsban megszólaltatott iskolavezetőség szerint a húsmentes étrend januári bevezetése óta a tanulók részvétele, eredményei, sőt, az energia szintje és koncentrációs képessége jelentősen növekedett. A cikk azt is megemlíti, hogy míg a gyerekek behozhatják saját, nem-vegetáriánus ebédjüket, kilencven százalékuk választotta a vegetáriánus menzát, ahol organikus rostonsült tofu és párolt fekete bab is szerepel a menüben.
De ennél is hasznosabb az egészséges táplálkozásról megtanult, egész életre szóló lecke, ami nem merül feledésbe az utolsó csengőszóval. A gyerekek heti táplálkozás-órán is részt vesznek, s a tanultakat megosztják a családjukkal.

Ezek a pozitív eredmények is azt a 2012-es tanulmányt támasztják alá, amely azt taglalja, hogy azokban az iskolakörzetekben, amelyek nagymérvű változásokat vezettek be az iskolai étkeztetés terén (mint pl. New York Cityben és Los Angelesben), csökkent a gyermekek elhízásának mértéke. Az iskolakörzetek szerencsére országszerte meghallották az üzenetet. A Baltimore Városi Iskolarendszer 2009-ben bevezette a Húsmentes Hétfőket - amelynek során minden hétfőn, 80.000 tanulót látnak el teljesen vegetáriánus ebéddel. Idén pedig a Los Angeles-i Egyesített Iskolakerület, az USA 2. Legnagyobb állami iskolarendszere minden egyes menzáján bevezette a 100 százalékosan Húsmentes Hétfőket, miután a városi tanács úgy döntött, hogy támogatja a kampányt. Legutóbb pedig a San Diego-i Egyesített Iskolakerület kezdte el a Húsmentes Hétfők bevezetését a menzáin, az óvodától a nyolcadik osztályig.

 244_school.jpg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése