2013. szeptember 23., hétfő

Likvidálják az ökológiai gazdaságot? - Kishantos Mintagazdaság 09.10.



 
 Öt hete maradt Ángyánnak. Likvidálhatják a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot!!!
 
 
2013.09.23. 09:10

Október végén bukik az ország egy biogazdaságot.

„Állatorvosi ló, ami bemutatja, hogyan gázolnak át a tőkeérdekek közösségeken” – ezt Ángyán József, volt földművelési államtitkár mondja egy a Youtube-ra minap felkerült videón. A kisfilm témája a kishantosi biogazdaság.


Tízből semmi
Ahogy az FN24 korábban megírta, október végén lejár a nonprofit cég földbérleti szerződése.

 Likvidálják a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot - A Zöld Pók videója.

A hivatalos nevén Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nevű vállalkozás 1992 óta az államtól bérelt 453 hektáron (ez nagyjából ezer futballpálya mérete) gazdálkodik műtrágya és vegyszerek nélkül. A tulajdonosok ökológiai mintagazdaságot építettek, külföldi pénzt szereztek hozzá, népfőiskolát alapítottak és üzemeltetnek, fiatalokat küldenek dániai ösztöndíjra.
A Nemzeti Földalap (NFA) tavaly ősszel pályázatot írt ki a 453 hektárra. A területet tíz egységre bontották, így a kishantosiaknak tíz pályázatot kellett benyújtaniuk ahhoz, hogy megtarthassák az általuk használt birtokot. Nagy meglepetésre az összes parcellát elbukták, vagyis föld nélkül maradtak. A tíz táblát nem mellesleg tíz különböző pályázó nyerte el, egyikük a helyi Mezőfalva polgármestere (komplett lista itt).


Végképp eltörölni
Az NFA elnöke úgy nyilatkozott, hogy „a pályáztatás jogszerűségéhez nem férhet kétség”, hiszen a kft. „nem olyan színvonalú pályázatokat nyújtott be, amelyekkel meggyőzte volna a bírálókat”. Ami, ismerve az előzményeket, meglehetősen abszurd érv. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az új bérlők vélhetően szakítanak a biogazdálkodással, így a terület az első műtrágyázás, permetezés után elveszíti bio-minősítését.
A mintagazdaság bukása mögött – a kormánypártiak kivételével – mindenki politikai bosszút sejt.




Fotó: kishantos.hu


Tudni, hogy a cég vezetője, Ács Sándorné egyetemi csoporttársa volt a földművelésügyi államtitkárságról tavaly év elején lemondott és a Fideszben kegyvesztetté vált Ángyán Józsefnek. A barátság utóbb is megmaradt, sőt Ácsné nyíltan beállt a pártjával szembehelyezkedő Ángyán mögé. (Mint ismeretes, Ángyán József a családi gazdaságok híve, s úgy véli, „oligarchák” martaléka lett a magyar föld – erről több interjúban beszélt lapunknak: itt és itt és itt és itt.) Ácsné mindezen túl részt vesz az ángyáni ideával harmonizáló Élőlánc Mozgalom és a Váralja Szövetség munkájában, valamint a kielegyenafold.hu üzemeltetésében.


Barbárok
„Barbár döntés született – mondja Ácsné kisfilmben. – Arra kérünk mindenkit, aki ezt az üzenetet hallgatja, álljon ki a fenntarthatóság ügye mellett, álljon ki kishantos ügye mellett. Mert hogyha ezt a központot ma Európában csak így le lehet törölni a föld színéről, akkor nincs esélyünk fennmaradni ezen a földön.”

Forrás: FN24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése