2013. augusztus 4., vasárnap

Érzelmileg éretten

 
 
Érzelmileg éretten


Az ember akkor tud igazán megnyílni mások felé, bízni és szeretni, ha megvan az érzelmi biztonság érzete. Ez azonban nem csupán környezetén, a vele kapcsolatban álló személyek megnyilvánulásain múlik, hanem azon is, hogy ő maga miként éli meg, reagálja le magában azokat. A szeretetteljes kapcsolat alapja, hogy az egyén érzelmileg érett legyen és így ne sérüljön be minden apró, nem tetsző mozzanaton, és úgy tudja lereagálni, kezelni, hogy abból a kapcsolat épül, táplálja azt. Más esetben, ha az ember érzelmileg éretlen, be fog sérülni, minden ártatlan félreértésen is, mert magára veszi mások viselkedését, személyes támadásnak éli meg azt is, aminek nem ő az oka. Hisztizik mindazon, ami nem elképzelése szerint alakul, ahogy a kiskölök is teszi. Ez pedig, ha valaki érzelmileg éretlen, éppúgy felismerhető férfiakon, mint nőkön, kortól függetlenül. Ezzel azonban az ember önmaga alatt vágná a fát. 
Legyél határozott, de nem kisdiktátor, tudd milyen vagy valójában, de ne ámítsd magad önáltatva. Tisztázd le magadban mit akarsz, és legyél vele tisztában, hogy ezért tenned kell, nem elég elvárni. Magatartásoddal, kisugárzásoddal, egész lényeddel tudnod kell magad úgy kifejezni, hogy kiváltsd a környezetedből, amit szeretnél. Állj ki magadért, de gyakorolj tolerenciát is, tudj alkalmazkodni, szabadon vállalva a változást, de nem megfelelési kényszerből, elvárásból, megalkudva. Nézd el, emelkedj felül azon, ha valakinek éppen rossz napja van és segítségre, támogatásra, biztatásra lenne inkább szüksége, hiszen ez veled is előfordulhat, s ha morcosságod miatt a másik leszúr, attól neked nem lesz jobb, sőt... ezért fontos, hogy tudjátok egymást támogatni! 
Ismerd fel, hogy a másiknak veled van baja, vagy rajtad vezeti le a feszültségét, aminek nem te voltál a kiváltó oka és hozd szóba, mond ki a lényeget! Ha érzelmileg megtestesítetted, hogy reális az énképed és önértékelésed, akkor nem függsz mások véleményétől. Ilyenkor az ember képes alázatosan fogadni magáról azt, amiben tudja, hogy még fejlődhet, építő kritikának éli meg és nem attól érzi magát valakinek, hogy bókolnak neki, elismerik, még ha természetesen jól is esik az érzelmileg érett, egészséges önbecsülésű embernek is a pozitív visszajelzés. 
Ha az ember túljutott az arcoskodáson, az egóján, 'érintetlenné' válik a szidalmazás és dícséret idomító hatásától, így elkezdhet érzelmileg éretten, valóban felnőtt, mentálisan is önálló életet élni.

Sümegi Péter
.. ha a Sikert, Kudarcot bátran állod,
s úgy nézed őket, mint két rongy csalót,...
 ha ellenség, de jóbarát se sérthet,
s mindenki számol egy kicsit veled,
ha a komor perc hatvan pillanatja
egy távfutás neked s te futsz vígan,
tiéd a Föld és minden, ami rajta,
és – ami több – ember leszel, fiam.
 
Rudyard Kipling: Ha
(részlet)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése