2013. augusztus 20., kedd

Demonstrálók foglalták el az Astoriát 08.20.




Az MTI tudósítója a helyszínről azt jelentette: a Haza Nem Eladó Mozgalom több száz szimpatizánsa leült az úttestre. A demonstrálóknál "kártérítést a becsapott hiteleseknek" és "a devizahitelesek nem akarnak adóforintot" feliratú transzparensek vannak.
 
A rendőrök a helyszínen vannak, de nem avatkoznak be. A mentőket a tüntetők átengedik.




Demonstrálók foglalták el az Astoriát

2013. augusztus 20., kedd, 17:15 • Utolsó frissítés: 8 perce
Szerző: hvg.hu



Be nem jelentett politikai demonstráció bénítja a belváros közlekedését. Haza Nem Eladó Mozgalom és a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete az Astoriára várja a miniszterelnököt is.

 
 

A BKK tájékoztatása szerint a közösségi közlekedés több járata  - többek között a 7-es buszcsalád, a 9-es busz, a 47-es és 49-es villamosok - is módosítva közlekedik a fővárosban, öt óra körül az Astoria csomópontot a demonstrálók "elfoglalták". Az MTI tudósítója a helyszínről azt jelentette: a Haza Nem Eladó Mozgalom több száz szimpatizánsa leült az úttestre.

A BKK a Facebook-oldalán nem sokkal 17 óra előtt tudatta azt is, hogy az Erzsébet hidat lezárták a forgalom elől, a fővároson átutazóknak az M0-s autóutat ajánlják.

A rendőrség ugyancsak közleményben tudatta, hogy rendezvény megtartása miatt a belváros több pontját időszakosan lezárják. Tilos behajtani az Erzsébet tér felől a Múzeum körútra az Astoria irányába, a Döbrentei tértől az Erzsébet hídra Pest felé, a Kálvin térre az Astoria irányába, valamint a Blaha Lujza térről az Astoria irányába.
A lezárás nem terjed ki a gyalogosforgalomra, a közlekedőket az érintett pontokon rendőrök segítik.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az érintett útvonalat a közlekedők lehetőség szerint kerüljék el.

A demonstráló csoport a Haza Nem Eladó Mozgalom és a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete, amely augusztus 19-én „a volt Regnum Marianum templom mögött megtartotta a meghirdetett és összehívott nemzetgyűlését” – monda el a hvg.hu-nak a mozgalom vezetője, Kásler Árpád. A gyűlés határozatát vitték fel kedden (20-án) a Sándor Palotába, hogy azt átadják a köztársasági elnöknek. Ott azonban a hivatal munkatársaival tudtak csak beszélni. „Arra azonban nem kaptak garanciát, hogy konkrétan mikor és hol fogadja Áder János őket, erre kitérő választ kaptak, mondván, hogy csak hivatali időn belül, és írásban áll módjuk válaszolni.

Ezt a Haza nem eladó mozgalom vezetősége nem fogadta el. Ezért úgy döntöttek, hogy levonulnak az Astoriához és ott bejelentés nélkül ülősztrájkot tartsanak, az útkereszteződés teljes autós forgalmát fizikailag megbénítva. A tömeg az Erzsébet-hídon a teljes úttestet elfoglalva haladt végig.

Mint a hvg.hu-nak Kásler Árpád elmondta, az Astoriához odahívták Orbán Viktor miniszterelnököt is. A devizaügyében az OTP ellen tavaly pert nyert Kásler nem tart a rendőri beavatkozástól, mint mondja, ők tisztességes adófizetők, nem bűnözők, ezért nem fogják bántani őket. Hogy mit tesznek a továbbiakban a demonstrálók, azt a szervezet elnöksége fogja eldönteni.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20130820_Demonstralok_elfoglaltak_az_Erzsebethidat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése