2013. június 13., csütörtök

Letartóztatták a cseh kormányt - 06.13.








 A hírek lentről fölfelé haladnak időrendben. 2013-06-13 16:12:34
Letartóztatták a cseh kormányt

Letartóztatták a cseh kormányt
Példátlan méretű letartóztatásokat hajtott végre szerda este a cseh rendőrség elit alakulata: a letartóztatottak között van Jana Nagyova, a Miniszterelnöki Kabinet vezetője, Ondrej Páleník a Stratégiai Alapok Osztályának vezetője, Petr Tluchoř és Ivana Fuksa (ODS) kormánypárti politikusok - írja a Dotohon.blog.hu

A hírek szerint a rendőrök a Kormányhivatal több helyszínén is beavatkoztak. 



Őrizetbe vették Jana Nagyovát, a cseh kormányhivatal vezetőjét, Ondrej Páleníket, a katonai hírszerzés volt vezetőjét és további három volt magas rangú kormánytisztviselőt a korrupcióellenes rendőrség emberei csütörtökre virradóra. A rendőrség a kabinet ülése után hatolt be a kormányhivatal épületébe, illetve néhány volt tisztviselő lakásába - erősítette meg az MTI.

A rendőrség egyelőre nem árult el részleteket, annyit tudni, hogy mintegy 400 emberük vesz részt az akcióban. Csütörtök délután 15:30-ra ígértek rendkívüli sajtótájékoztatót az ügyben!
A későbbi hírek szerint a letartóztatott ötös mellett Roman Boček neve is felmerült, ő korábban a Közlekedésügyi Minisztériumban majd a Mezőgazdasági Minisztériumban volt magas funkcióban.
Nem teljesen világos jelenleg Ondrej Páleník a Katonai Hírszerzés egykori igazgatója és az Állami Stratégiai Alapok jelenlegi vezetőjének helyzete sem, a sajtót nemrég titkárnője úgy tájékoztatta, hogy az épületben tartózkodik, húsz perccel később viszont hivatalnokok azt jelentették, Páleník "épületen kívül" folytat tárgyalásokat.

A lidovky.cz napilap online rovata címlapján közi: Necas miniszterelnök eltűnt. Senki nem tudja hol van, a rendőrség hiába keresi.



15:41 Eközben Zeman köztársasági elnök Pozsonyban követi az eseményeket, nyilatkozata szerint nincs semmi ok az aggodalomra, a sajtó csak kiszínezi az eseményeket. 

15:40 A cseh hírtévében ebben a pillanatban is az ODS parlamenti frakcióvezetője erősen felháborodva nyilatkozik, miszerint egy demokratikus országban elfogadhatatlan, hogy a rendőrség nem ad tájékoztatást a nyomozásról és nem ad információt arról, milyen alapon foganatosítják a letartóztatásokat és a razziákat.

A helyzetet rendkívüli, mondja.
15:37 Az intervenció jelenleg Prágában, Közép-Csehországban és Kelet-Csehországban zajlik. Nagyon szépen köszönöm a figyelmet, viszontlátásra – nyilatkozta a rendőri szóvivő.

A sajtáj néhány percig tartott és gyakorlatilag semmilyen információt nem közölt az újságírókkal. Durva.
15:35 A szóvivő már az elején közli, hogy az intervenció jelenleg is tart, ezért az újságíróknak nem lesz lehetőségük kérdezni.

15:33 BRÉKING!!! Kezdődik a rendőrség rendkívüli sajtótájékoztatója!

15:20: A cseh hírtévén ömlenek a hírek, de senki nem mond még konkrétumot a riporteri kérdésekre. Ami biztos, bejelentették, hogy a razzia akár szombatig is eltarthat! A rendőrségtől már nemcsak a razzia, de az intervenció szót is használják. Elképzelhető, hogy már több, mint harminc embert vettek őrizetbe, de ezt nem erősítette meg senki. Azt viszont a rendőrség határozottan cáfolta, hogy a miniszterelnök kórházban lenne.



15:10: Kalousek cseh pénzügyminiszter egyetlen mondata fut a cseh hírtévé srcollján: Nem rendelkezünk semmilyen információval.

15:05: Stéch, szociáldemokrata politikus csak ennyit mondott a cseh hírtévében: ha mindezt, amit ma történik, hivatalosan is megerősítik, akkor a kormánynak vége! Hozzátette: nemzetközi botrányról beszélhetünk.

14:47 A novinky.cz portál információi szerint a különleges rendőri egységek a Prágai Kereskedelmi Bank Vencel-téri épülete elé érkeztek meg, behatoltak és a bank széfeinél keresnek valamit!

Legfrissebb: a rendőrök egyszerűen fogják az aranyat és pénzt tartalmazó széfeket és elviszik!!!

14:05 Olyan spekulációk kaptak lábra a cseh médiában, hogy a Korrupcióellenes Osztag detektívei mellett a Nemzeti Drogközpont nyomozói is részt vesznek az akciókban. Ez utóbbi szervezet szóvivője, Jakub Frydrych az idnes.cz portálnak ennyit mondott: "Az információt ebben a pillanatban sem meg nem erősíteni, sem meg nem cáfolni nem tudom. Várjuk meg, mi jön még."

14:01 A Myšák Galéria elől ebben a pillanatban hajtott el egy rendőrautó, amelyben fegyveres, csuklyás készenlétiseket láttak: az épületből három nőt vittek el, a cég Janoušek vállalkozóhoz tartozik.

13:58 Pavel Bém, Prága korábbi polgármestere panasszal fordult a ČTK cseh hírügynökséghez, mert azok azt a tájékoztatást adták, hogy a cseh rendőrség kikérte a prágai Városháza és Roman Janoušek közötti zárolt szerződéseket. Bém szerint a hírügynökség vagy tudatosan torzítja el a tényeket, vagy hiteltelen információknak ad helyt, mert az igazság az, hogy Prága városa soha nem kötött szerződést Roman Janoušek vállalkozó, lobbistával.

13:39 BRÉKING!!! a rendőrség a szerda este óta tartó akció során először jelentette be, hogy csütörtökön 15:30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart, mi történik pontosan a Cseh Köztársaság kormánya körül.



12:35 Kiderült: Roman Janoušek vállalkozó jelenleg a horvátországi Zadarnál nyaral.

13:30 Milos Zeman cseh köztársasági elnök egyelőre nem kommentálta a rendőri razziát. Péntekre ugyanakkor rendkívüli tárgyalást folytat a cseh rendőri vezetés és a szociáldemokrata párt vezetésével együtt.

13:27 Miroslava Němcová házelnök arról tájékoztatta a sajtót, hogy Nečas miniszterelnök megérkezéséig felfüggesztették a parlament alsóházának ülését. A legutolsó információk szerint a parlamenti ülés pénteken reggel kilenckor folytatódik, ma már a miniszterelnök nem megy a parlamentbe.

13:23 Lubomír Zaorálek a cseh parlament alelnöke gigantikus botrányról beszél a cseh sajtónak, amelyet csak a szlovák Gorilla ügyhöz lehet hasonlítani. Olyan hatalmas botrányról van kérem szó, amely először mutatja meg, hogy a bűnözés elérte a cseh politika legfelső szintjét is. Hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy Nečas miniszterelnök továbbra is funkciójában maradhatna.

13:10 De hol van Nečas miniszterelnök? - ez a pillanatnyi kérdés már órák óta.Tudom, de nem mondom meg - mondta Karolína Peake miniszterelnök-helyettes. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök egészsége rendben van-e, Peake csak annyit jegyzett meg: reméli, igen.

12:56 A ParlamentníListy.cz oldal tájékoztatása szerint a rendőrség razziázott egyet Libor Grygárek a prágai Legfőbb Ügyészség egykori helyettesének lakásán is. A nyomozók házkutatást tartanak, átvizsgálják az egész épületet.

12:05 Zbyněk Boublík, a cseh Erdészeti Hivatal szóvivője cáfolta a sajtó munkatársainak, hogy a rendőrség akciója érintette volna a szervezet Hradec Kralovében található, központi épületét: "Mindenki a megszokott rendben dolgozik, nem tudom, honnan veszik az információt", mondta.

12:02 Jaromír Drábek, a TOP09 párt elnökhelyettese bejelentette, hogy a párt legfelsőbb végrehajtó tanácsa ma összeül, hogy nyilatkozatot fogalmazzon meg a rendőrség ma reggeli beavatkozásával kapcsolatban. Drábek egyelőre nem akart párhuzamot vonni korábbi lemondása - egykori minisztériumi munkatársa, Vladimír Šiška letartóztatása miatt - és a Jana Nagyová, a miniszterelnök legközelebbi munkatársának letartóztatása között.

12:00 Az ihned portál szerint a cseh rendőrség lecsapott Mělníkben is, ahol a Kardio Port cég tulajdonosának háza áll. Aki nem tudná: ez a cég roppant gyanús körülmények között nyerte meg az IKEM klinika kétmilliárd koronás közbeszerzési pályázatát.
11:57 A kormányszóvivő cáfolja, hogy Nečas miniszterelnök kórházban lett volna.

11:42 Petr Nečas egyelőre nem kommentálta a letartóztatásokat. A Česká pozice oldal szerint a cseh miniszterelnök kórházban van.

11:32 Beavatkozott a cseh rendőrség a Prága beruházási osztályán is. Jan Beránek osztályvezető az MF DNES-nek elmondta a felügyelők nagyjából tizenhárom közbeszerzési eljárásról szóló dokumentumot kért ki 2009 és 2012 között. A tisztviselő konkrét eseteket nem említett meg.

11:30 "Amennyiben a hírt megerősítették, számomra rendkívül komoly hír, hogy a rendőrség kormányhivatalokban avatkozott közbe" - mondta Němcová az idnesnek.

11:15 Megerősítem, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport munkatársai másfél órával ezelőtt a Honvédelmi Minisztériumban jártak - nyilatkozta Mira Třebická a minisztérium szóvivője.

A cseh belügyminiszter közben azt mondta képviselőtársainak, hogy az éjszaka folyamán Nečas miniszterelnököt meglátogatta a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport két munkatársa büntetőeljárás lefolytatása céljából.

11:14 A VV párt javasolja a parlament működését, amíg a miniszterelnök nem ad magyarázatot, miért vették őrizetbe jobbkezét, Nagyovát. Vít Bárta a párt elnöke hozzátette: meggyőződésem, hogy a jelenlegi kormány jelenleg nem tud obejktív vizsgálatot lefolytatni az ügyben, ezért egyetlen lehetséges megoldást a parlament feloszlatásában és új, előrehozott választások kiírásában látom.

11:11 Jiří Paroubek volt miniszterelnök a rendőrségi beavatkozást a Nečas-kormányra mért csapásnak jellemezte. A szociáldemokrata politikus szerint az egyetlen helyes lépés most egy kormány elleni bizalmatlansági szavazás kezdeményezése lehetne. "Soha Csehszlovákia történetében a rendőrség nem avatkozott be a Kormányhivatal épületébe, amely jelenleg úgy néz ki, mint tolvajok gyülekezete" - tette hozzá.

10:17 Miroslav Kalousek pénzügyminiszter így emlékszik vissza: a kormány nagyjából este tizenegykor fejezte be tárgyalásait, a nyomozók fél tizenkettőkor jelentek meg az épületben, akkor a miniszterek már nem tartózkodtak a helyszínen. Nagyjából ekkor távoztam én is a helyszínről, mást nem vettem észre, "úgy látszik, épp időben mentem el" - tette hozzá.

10:11 Pavel Hanták a Korrupcióellenes Csoport vezetője rövid nyilatkozatában ennyit közölt: "az akciósorozat jelenleg is folyamatban van, később mindenről részletesen beszámolunk. A végrehajtás menetét és tisztaságát az olomouci Legfőbb Ügyészség felügyeli."

10:02 Megjelent a készenléti rendőrség Prága utcáin is: A Palacky utcából lehet eljutni Roman Janoušek irodája felé.

10:00 Letartóztatási hullám Csehországban. Este folyamán a kormányhivatalokban és egy épületben is jártak, ahol Roman Janousek lobbista cége működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése