2013. június 14., péntek

Bármikor megbukhat a cseh polgári kormány - 06.11.



 Az ÚOOZ harmincegy helyen tartott házkutatást, ennek során 150 millió koronát – mintegy 1,6 milliárd forintot – és több tucat kilogramm aranyat foglaltak le, közölte a szervezet vezetője, Robert Slachta.


2013. június 14., péntek

Bármikor megbukhat a cseh polgári kormány 

 

Vádat emeltek a cseh kormányfő közvetlen bizalmasa és hat további kormánypárti politikussal szemben – derült ki a cseh államügyész pénteki sajtótájékoztatóján.
Ivo István elmondta: a vádak között a katonai hírszerzéssel való visszaélés, többek esetében pedig kenőpénzek elfogadása volt. A vádemelés érinti Necas kormányfői irodájának vezetőjét, Jana Nagyovát, akit csütörtökön vettek őrizetbe. A cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya (ÚOOZ) letartóztatta még a kormánypárti a Polgári Demokrata Párt (ODS) frakcióvezetőjét, Petr Tluchort, Ivan Fuksát, korábbi mezőgazdasági minisztert, Ondrej Páleníket a Stratégiai Alapok Osztályának vezetőjét, aki korábban a katonai hírszerzés főnöke volt. Később utódját, Milan Kovandát, is őrizetbe vették. Állítólag Lubomír Paul, a kormányhivatal vezetője is rendőrkézre került.

Necasnak vége

A cseh sajtó szerint ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy Petr Necasnak – aki két napja válását is bejelentette – véget ért a karrierje. A kormányfőnek nem marad más választása, mint a lemondás.
A Demokratikus Polgári Pártot (ODS) vezető 49 éves jobbközép politikus egyelőre ezt nem ismerte el. Tegnap kijelentette, hogy a kérdés nem időszerű, munkatársai nem követtek el bűncselekményt, ahogyan ő maga sem.
Ám a vádemelések után már "nem dughatja homokba a fejét" – írják a cseh lapok.

Több kiló arany és koronamilliók

Az ÚOOZ harmincegy helyen tartott házkutatást, ennek során 150 millió koronát – mintegy 1,6 milliárd forintot – és több tucat kilogramm aranyat foglaltak le, közölte a szervezet vezetője, Robert Slachta.

Az államfő a változás motorja

A kormányfő ma Milos Zeman államfővel találkozik, a rendőrfőnök és az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke társaságában.
Az idei elnökválasztáson államfői posztra került Zeman – a CSSD színeiben Csehország korábbi kormányfője – már utalt rá, hogy a történtek után a kormánynak mennie kellene. Necas a találkozót követően a parlamentben is felszólal, egyre valószínűbbnek tűnik lemondása és új parlamenti választások kiírása is.

Önként megy vagy elzavarják

"Gyors lemondásban bízunk, de ha erre nem kerül sor, akkor bizalmatlansági indítványt kezdeményezünk" – idézte a Reuters a szociáldemokratáktól Jeronym Tejcet. A CSSD politikusa szerint ezután konzultációk indulnak a többi párttal a rendkívüli választás lebonyolítására.

Politikusok mennek, a korrupció marad

A nyomozás korrupciós ügyekkel kapcsolatos, amelyek befolyásos vállalkozókat és kormánypárti politikusokat érintenek.
"Az emberek változnak, de a "jutalékok", részben állami vállalatok korrupt rendszere ugyanaz marad" – írta a Hosporadske noviny. A cikk szerzője, Julie Hrstkova szerint a kérdés most az, hogy a 20 év alatt felépült rendszert most valóban lebontják-e Csehországban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése