2013. május 12., vasárnap

Komlóska - a büszke falu 04.18.

Hogyan történhetett ez? Csoda kellett hozzá, vagyis feltétel nélküli odaadó szeretet, és munka.... és jött az áldás...

 

"Képzelj el egy olyan falut, amelyet 1948-ban a politika halálra ítélt:
− Nem lehet saját vezetése, gazdálkodása, boltja, postája, iskolája, óvodája, bölcsődéje vagy bármilyen helyi munkahelye.
− A termőterületek 5%-a művelt csak, a gyepterületek elgazosodtak.
− Nincs egyetlen szarvasmarha, juh vagy ló a községben.
− A lakosságot kitelepítették, így a lélekszám ezer főről háromszázra csökkent.
− A gyümölcsösök és a szőlő ültetvények teljesen lepusztultak.
− A lakosság elöregedett, a munkaképes emberek nagy része munkanélküli.
− Az egy főre jutó átlagjövedelem nem éri el az 50.000 Ft-ot.
− Tilos telket kialakítani, építkezni.
− Zsákfalu, ahonnan nem megy tovább út, és a madár is csak háromnapi hideg élelemmel repül oda.

Ez Komlóska. Pontosítok: ez volt Komlóska. Tegnap jártam ott, és igazi csodát láttam. Mára Komlóska a Zemplén gyöngyszeme, a vállalkozások és a turisták paradicsoma.

A mai helyzet egészen más, mint korábban volt. Mára Komlóska önfenntartó öko falu lett:
− Mintagazdaságként működő erdőszövetkezettel rendelkeznek.
− Van posta, bölcsőde, óvoda, iskola, gyönyörű nagy községház, kultúrház, könyvtár, teleház.
− Mára több mint 200 vállalkozás választotta székhelyéül vagy telephelyéül.
− Új településfejlesztési programja van Öko Ipari Parkkal és új bekötő úttal.
− Az önkormányzat pénzügyi helyzete rendezett, nem szorul hitelre.
− Komlóskán nincs munkanélküli.
− Az elmúlt években több új ház épült a településen, mint a környékbeli falvakban együttvéve.

Hogyan lehetséges mindez?

1994 óta Köteles László úr a falu polgármestere. Hihetetlen ember. Ő a lelke és a motorja fent leírt csodának. Büszkén vallja magát ruszin származásúnak.

2003-ban 911 település összefogásával kisposta mozgalmat hirdetett. Kezdeményezésére indult 2009-ben és 2012-ben a Nemzeti Zarándoklat nemzetünkért, közösségeinkért családunkért az egyetértés és a szeretet reményében.

Igazi vezető, aki nem vár másokra, nem sír-rí mint a fürdős kurva, hanem cselekszik, és magával ragadja az embereket. Az önkormányzat nem kapott hitelt, és nem tudtak pályázatot nyerni. Az önkormányzatnak juttatott éves állami támogatás pedig mára nevetséges, 5 millió Ft alatti összegre csökkent. Így a falu önellátó lett.

Adóparadicsomot alakítottak ki a vállalkozások számára. Az itteni székhelyű, vagy telephelyű vállalkozásoktól nem kér semmilyen adót az önkormányzat. Csak az amúgy is kötelezően fizetendő gépjárműadó van. Mára ez több mint 200 gépjárművet jelent.

Az önkormányzat önellátó lett. A termelt zöldségeket és gyümölcsöket a közétkeztetésben használják fel. A közintézményeket fával fűtik, melyhez a tüzelőt a dolgozók gyűjtik össze. Állatokat helyeznek ki a családokhoz. Van 1500 őshonos baromfi, 100 kecske, 8 tehén. Zempléni Kézműves Termék márkanév alatt szilvalekvárt (nagyon finom), körte befőttet, tormás céklát és Komlóskai Gyümölcs Közpálinkát árulnak. Közmunka programjuk országos mintapélda.

Közösségként lélegzik a falu. Jól megfér egymás mellett a ruszin, a cigány és a magyar. Negyven ünnepet tartanak évente az újévköszöntő kántálástól a vízkereszti, pataknál történő vízszentelésen és a a tavaszköszöntő tábortűzön át a betlehemes játékig.

Különösen büszkék az évente háromszor megrendezett faluszépítő napra. Itt jön elő a közösség és a célok ereje. Amikor a járókeretes idős néni járókerettel lépegetve kitisztítja a háza előtt árkot, hogy ő is hozzájáruljon. Amikor a féllábú bácsi féllábon állva lekaszálja a rábízott területet, mert ő is legény még a gáton. Egész egyszerűen megható.

Kitették, hogy idén elnyerik a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt, hogy indulhassanak az európai versenyen, ahol szintén elsők szeretnének lenni. Szerintem meg is csinálják."

 (forrás: Dombhaz.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése