2013. március 25., hétfő

TED - Drámai videó - Jill Bolte Taylor tudós, orvos

Drámai, rohamos belátás, életünk szédítő távlatai


Meggyőződésem, hogy ez a TED* történetének egyik legdrámaibb, legerősebb története! Megkockáztatnám azt, hogy azon emberek jelentős része aki ezt az előadást megnézi "megtér", azaz képes lesz egészen másképpen gondolkozni emberi életünkről.

Videó:


Jill Bolte Taylor tudós, orvos, aki személyes indíttatásból tudományos szempontok alapján vizsgálja az emberi agyat, életének egy adott pontján, egy agyvérzés következtében "lehetőséget kap" megvizsgálni szakterületét egy egészen más perspektívából.

Ez a kis előadás azon kívül kristálytisztán megvilágítja, hogy miként is vagyunk "összerakva" mi emberek, messzemenő következtetéseket von le életünk elképesztő, szédítő távlatairól.
Van egy racionális bal agyféltekénk, mely a 3 dimenziós, téridős világunkhoz kapcsol bennünket, és van egy jobb, amely az Élő mátrixhoz amelynek mindannyian részei vagyunk.

Az orvosnő átmenetileg a bal agyféltekéjét veszíti el, és így tisztán megélheti a jobb félteke világát, majd a klinikai halál állapotát is átéli.

Amikor Jill a  halál állapotába kerül, és elhagyja a testét, a következő kérdés merül föl benne: Azt a hatalmasságot ami vagyok, visszapréseljem abba az aprócska pici testbe?

Az üzenet, amit Jill Bolte elhozott nekünk a halálból, mely egyben a megvilágosodás volt számára a következő:

Kik vagyunk? Az élet érvényesülő ereje vagyunk az univerzumban, kézügyességgel, és két észlelő elmével, és hatalmunkban áll választani pillanatról pillanatra: ki és hogyan akarunk lenni a világban. Beléphetünk a jobb agyfélteke világába, ahol mind egyek vagyunk egymással, és egyek az Univerzummal, vagy beléphetünk a bal agyfélteke világába, ahol egy egyedülálló áthatolhatatlan individum leszek, leválasztva az áramlatról. Melyiket választjuk? És mikor? Minél többet tartózkodunk a jobb agyfélteke világában, annál több békét sugárzunk, és annál békésebb lesz ez a bolygó!


Technology, Entertainment, Design rövidítése. Magyar nyelven: technológia, szórakoztatás, dizájn. A TED olyan konferenciasorozat Amerikában, melynek jelszava:„ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat.

 http://lelekcafe.hu/jill_bolte

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése