2013. március 17., vasárnap

Már megint valami? - M1 autópálya

 

Feszült autósok szitkozódtak az ismét lebénult, de száraz M1-en

2013. március 16., szombat, 22:30 • Utolsó frissítés: 8 órája
Szerző: MTI / hvg.hu


Ismét pattanásig feszült a helyzet az M1-es autópályán, amit a csütörtöki intenzív havazás a leginkább érintett, és amelyek több ezren a hó fogságába kerültek. Bár a rendőrség szombat délre az autósok többségét kiszabadította, estére ismét óriási dugó alakult ki. A rendvédelem hóátfúvásokra és jegesedésre panaszkodik, olvasóink szerint viszont az út csontszáraz és szélcsend van. Nem sokkal éjfél előtt rendőri felvezetéssel megindult a forgalom az autópályán.


(Nem sokkal éjfél előtt, cikkünk megjelenése után rendőri felvezetéssel megindult a forgalom az autópályán - a szerk.)
„Megfogadtam a rendőrség pénteki figyelmeztetését, hogy ne legyek óvatlan: átnéztem az összes meteorológiai jelentést, rendőrségi közleményt, útinformációt. Azért indultam el reggel Németországból, mert ezekből azt olvastam ki, hogy már nincs gond, nincs útakadály” – mondta a hvg.hu-nak este a Bereczki Csabaként, a Nemzeti Filmalap igazgatójaként bemutatkozó olvasónk, aki elmondása szerint akkor már három órája vesztegelt a pályán az M1-es autópálya 87 kilométerénél ragadva.
A legnagyobb gondot továbbra is a csütörtökön hó alá került, esetenként méteres hófalakkal borított M1-es autópálya megnyitása jelenti a rendvédelmi szerveknek. Az Útinform honlapján szombat este fél nyolckor közzétett tájékoztatás szerint a sztrádán Budapest felé már végig lehetett közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehetett haladni. A rendőrség késő délután külön felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés. Később a hatóság arra is figyelmeztetett, hogy nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani a következő 12-24 órában az autópályákon, valamint a fő- és mellékutakon.
Pedig délután Kossa György, a katasztrófavédelmi főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője bábolnai sajtótájékoztatóján még azt mondta, délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán – ám a siker nem tartott sokáig, pár órával később megint gondokat okozott a rendőrség szerint a szél mozgatta hó és a jég, ezért lezártak pályaszakaszokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután ugyanakkor mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését.
„Csontszáraz az út”
Bereczki és más olvasóink is azt jelezték, teljes szélcsend van, a pálya hosszú kilométerek óta „csontszáraz”, sem jeget, sem havat nem tapasztaltak. Bereczki hívta a rendőrség információs vonalát, ám türelemre intették és hóátfújásokra hivatkoztak. Bereczki szerint az egyik sávot elve elfoglalja a kamionok óriási sora, így azt sem érti, ezeket miért engedték tovább. „Én itt vagyok, a rendőrök nincsenek, pontosan tudom, hogy nincs hófúvás” – mondta hozzátéve, a szembejövő sávban egyetlen hókotrót látott, ám az sem a pályatestről, hanem az út széléről próbálja eltisztítani a korábban oda felhalmozott havat ezzel is lassítva, akadályozva a forgalmat.
A délután még katonai gépek takarították az utat
Fotó: MTI
Egy másik, a szerkesztőségbe betelefonáló olvasónk arra kérte a hvg.hu-t, tegyük közzé, milyen nehéz helyzetbe kerültek, hogy mások semmiképpen ne induljanak útnak. Ő családjával Komáromból indult Budapest felé, mert a tévében azt látta, járható az út, és az autópályakezelő honlapján is ezt az információt találta. Viszont este hat óta legfeljebb 2-3 kilométert haladtak, és úgy becsüli, most már akár 30 kilométeres is lehet a sor. Azt mondta, folyamatosan kérdezgeti a rendőröket, mi az oka a dugónak, de azt a választ kapja, hogy ők is csak "porszemek a gépezetben", őket sem tájékoztatják. A nevét el nem áruló olvasónk szerint az autósok már nagyon idegesek, állandóan dudának, szitkozódnak.
Az Útinform péntek esti tájékoztatása szerint óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszaforgatták az M7-es felé. A police.hu este 10 után azt közölte, szélesítik a pálytestet a hókotrók, ezért halad nehezen a forgalom. Az autóályakezelő honlapján vannak információk, figyelmeztetések, viszont a weboldal folyamatosan lefagy.
Az esti órákban megindult a forgalom szombaton a hegyeshalmi határátkelő osztrák oldalán is, ahol előzőleg napközben mintegy 25 kilométeres kocsisor alakult ki, mivel az M1-es autópályára délelőtt még nem hajthattak be a teherautók és ezért mindhárom sávot blokkolták a kamionok – közölte szombat kora este az APA osztrák hírügynökség. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint az osztrák oldalon a korlátozás feloldása után először szakaszosan engedték tovább a kamionokat.
Nem volt indokolt az országos figyelmeztetés
Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Papp Károly országos rendőrfőkapitány a nap folyamán beszámolót tartott az elmúlt napok rendkívüli, télies időjárása nyomán kialakult helyzet részleteiről. A belügyminiszter a tájékoztatón azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a sajtón keresztül.
Orbán is kint volt a helyszínen
Fotó: MTI
Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy Budapestről buszokkal önkénteseket szállítottak az M1-es autópályára segíteni. Az országos rendőrfőkapitány pedig ismertette: újabb 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben.
Az M1-es autópályán délután megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is, hogy a munkálatokról tájékozódjon. Nem sokkal később a kormányfő Facebook-oldalára kikerült egy videó, melyben az út szélén rekedt kamionos párt vett fel az autójába, hogy eljuttassa őket a távolabb lévő tehergépkocsihoz. Az ellenzék a nap folyamán a kormányt bírálta a rendkívüli időjárás nyomán előállt helyzetért, ám ezt mind a közmédia, mind a Fidesz visszautasította, azt közölve, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikai haszonszerzésre akarja felhasználni a nehéz helyzetet.
A hadsereg visszavonult?   
Továbbra is gondok vannak ugyanakkor az áramellátásban az ország keleti részén. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendkívül rossz terepviszonyok között dolgozó szerelők szombat délután négy óráig újabb négyezer fogyasztó helyre tudták visszakapcsolni az áramot, viszont a megyében 46 ezer fogyasztói helyen továbbra sincs áram. Szabolcsban, Ibrány térségében egyébként még az áramellátás helyreállítását segítő egyik honvédségi lánctalpas jármű is elakadt, belesüppedt a sárba. Hajdú-Bihar megyében ugyanakkor már csaknem 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramellátás. Folyamatos az áramszolgáltatás helyreállítása Északkelet-Magyarországon is.
A jármű, ami végül belesüppedt a sárba
Fotó: Honvédség FB-oldala 
  
Ugyanakkor dél előtt a Honvédség Facebook-oldalán több olyan hír is megjelent, hogy a hadsereg különleges járműveit, tankjait több helyen visszavonták a laktanyákba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése