2013. március 16., szombat

M1-en rekedtek beszámolója - Március 15.


Akik kimentették magukat a hó fogságából

Négy óra alatt ástunk egy nyomvonalat a benzinkútig

[origo]|2013. 03. 15., 21:27


Nagyjából 150-en még mindig az M1-es elzárt szakaszán vannak, néhányan azonban saját kezükbe vették az irányítást, miután nem kaptak hivatalos segítséget. Egy buszt két traktorral mentettek ki a hó fogságából, miután a csoport nem kapott segítséget a hivatalos szervektől, de volt, aki lecsavarozta az autópálya szalagkorlátját, hogy kijusson.
Az M1-es autópálya egy 12 kilométeres szakaszán akkora hófal alakult ki, hogy több száz autóst teljesen elzárt. Ezen a szakaszon többen 24 órát vesztegeltek (a várakozásról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja), sokak mentése még ebben a pillanatban sem megoldott. Néhányan azonban a tettek mezejére léptek, mert állításuk szerint semmilyen segítséget nem kaptak a hivatalos szervektől.

Az egyik budapesti iskolában tanító Koppány Csabáék sítáborból tartottak hazafelé, a gyerekekkel együtt ötvenen voltak. Csütörtökön éjszaka rekedtek az M1-es autópálya közelében egy alsóbbrendű úton. Ekkor megadták a koordinátáikat a katasztrófavédelemnek és a rendőrségnek. "Az éjszakát a buszban töltöttük, nem volt pánik, járt a motor, a gyerekek megnéztek két filmet, aztán szépen aludtak" - mondta Koppány, aki szerint reggelre már megjelentek a helyiek, hogy segítsenek nekik.

Koppányéket buszát reggelre félig betemette a hó, a nagyszentjánosi lakosok két traktorral ásták ki őket. "Fantasztikus a helyiek hozzáállása, a település óvodájában szállásoltak el minket, amint megérkeztünk, meleg teát és szendvicseket kaptunk. Ötven főre főztek nekünk pörköltet, takarókat és ágyneműket is hoznak, csak dicsérni tudom őket" - mesélte Koppány.

Ungár János olvasónk felvétele
Koppány Csabáék képe az M1-es autópályáról

A tanár felesége az M1-es autópálya a kritikus, bábolnai pihenőhely környékén akadt el. Koppány beszámolója szerint azon a szakaszon százával hozták a helyiek az lapátokat, és egyesével ásták ki az autókat. Délután besegített a polgárőrség is, de hivatalos szervekkel nem találkoztak. Koppány szerint, amikor délelőtt a feleségéért ment, a narancssárga kabátja miatt azt hitték, hogy mentős, és őt kérdezgették az elakadt emberek, akik a Belügyminisztérium SMS-én kívül semmilyen hivatalos információt nem kaptak. Koppány szerint az autók kiásása során elég sok emberi ürülékkel lehetett találkozni az autópályán.

Négy óra alatt ástak egy nyomvonalat

Egy másik férfi ötödmagával ragadt az M1-es autópálya 97-es kilométerkövénél, 15 órát vesztegeltek, majd úgy döntöttek, hogy a tettek mezejére lépnek. "Találtam két román fiatalembert, akiknek volt egy 23-as kulcsuk, azzal le tudtuk szedni a szalagkorlátot, hogy megnézzük, milyenek a viszonyok Budapest felé haladó szakaszon. Volt néhány bucka, de úgy tűnt, hogy viszonylag sima az út a hét kilométerre lévő benzinkútig" - mesélte a férfi, akinek nevét azért nem említjük cikkünkben, mert a szalagkorlát lecsavarozásához csak a katasztrófavédelemnek van jogosultsága.

"Összeverődtünk tízen, és három lapáttal felváltva négy óra alatt ástunk egy nyomvonalat a benzinkútig. Szerencsére volt velünk egy terepjáró is, ami szükség esetén elsimította a kiásott nyomot" - mondta. "A benzinkúton találkoztunk egy hókotróval, megkértük, hogy vegye le a szalagkorlátot, hogy vissza tudjanak fordulni a túloldalra, de azt mondta, hogy neki ehhez nincs joga" - mondta.

Ungár János olvasónk felvétele
Koppány Csabáék képe

Az autópálya melletti földúton álló katonákat is megkérték, hogy csavarozzák le a szalagkorlátot, de a katonák azt mondták, hogy ők nem ezért vannak itt, a beszámoló szerint az nem derült ki, hogy mit csinálnak. A férfi megerősítette, hogy a délutáni órákig semmilyen hivatalos információt nem kaptak a pályán ragadt emberek, ez volt az igazán zavaró - mondta. A férfi elmondása szerint a 89-es kilométerkőnél lévő benzinkúttól egyszerűen eljutottak Budapestre.

Nem anarchia, hanem szervezett együttműködés

Pintér Sándor szerint a hatóságok óriási erőfeszítéseket tettek, negyven órája mentik az autókat a sztrádákon. Bakondi György szerint a meteorológiai jelentések alapján a hatóságok maximálisan fel voltak készülve, időben elrendelték a kamionstopot. Pintér Sándor hozzátette: emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás, és a szolgálatok jelesre vizsgáztak.

Arról, hogy néhány helyen az autópályán rekedt emberek önhatalmúlag bontani kezdték a korlátokat, Pintér Sándor azt mondta: "ne keverjük össze az anarchiát és a szervezett együttműködést". Arra az újságírói felvetésre, hogy több melegedőbusz étel és ital nélkül indult útnak az autópályán rekedtekhez, a belügyminiszter azt mondta: ha kicsit éhes valaki, azt kibírja, ha kihűl, azt nem.

 Forrás: origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése