2013. február 28., csütörtök

Lakatosok a kilakoltatások ellen - Spanyolország 02.28.

2013. február 28., csütörtök

Elképesztő: a lakatosok akadályozzák a kilakoltatást!

Szinte hihetetlen, de igaz: Spanyolországban az elvileg a kilakoltatásokban kulcsszerepet játszó lakatosok dezertáltak és immár a kilakoltatottakat segítik.

KilakoltatásA lakatosok közölték: nem segítenek az utcára tenni embereket, mert már az elmúlt évben is több mint százan követtek el öngyilkosságot a kilakoltatások miatt.-írta a kuruc.info. Ha nem törik fel a lakásokat, a kilakoltatott családnak minden joga megvan hozzá, hogy bármikor visszatérhessen otthonába. Az újra kezdődő jogi procedúrával pedig nemcsak időt, de sokszor csatát is nyerhetnek a bajbajutottak.

„Ha az otthonaikat elvesztő honfitársaink öngyilkosok lesznek, nem tudjuk ezt az embertelen munkát tovább folytatni” - nyilatkozta Iker de Carlos, Pamplona város egyik lakatos szakembere a PRI, (Public Radio International) amerikai rádióadónak.

2012-ben Spanyolországban több mint százan követtek el öngyilkosságot csak kilakoltatások miatt. Novemberben például az 53 éves Amaia Egaña, a negyedik emeletről vetette le magát, mikor a bank végrehajtói önkényesen le akarták foglalni a lakását. Alig két héttel korábban, egy 53 éves férfi, José Miguel Domingo akasztotta fel magát Granadában, miután megtudta, hogy kiteszik otthonából. Válaszul a sorozatos öngyilkosságokra és a bankok önkényuralma ellen, a spanyolok tiltakozó megmozdulásokat szerveztek: „Ez nem öngyilkosság, ez gyilkosság!” „Ők megkapják a pénzüket, de mi belehalunk!”, vagy „Bankárok, nekünk kötelünk is van!” - jelszavakat skandálva.

Az elképesztő és megrázó esetek után, a spanyol bankszövetség (AEB) kétéves kilakoltatási moratóriumról döntött a „legsérülékenyebb” adósok esetében, a kormány pedig ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy senki sem válik hajléktalanná csak azért, mert elmaradt a jelzáloghitel törlesztéssel.
Míg 2003 és 2007 között csökkenő tendenciát mutattak az erre vonatkozó adatok, addig a (mesterségesen gerjesztett) válság kirobbanása óta Európa szerte szinte járványszerűen terjed az öngyilkosság.

A huszonöt százalékos munkanélküliséggel küszködő EU-tagállam Spanyolországban, az ingatlanpiac 2008-as bedőlése óta, csak az elmúlt év első félévében mintegy 50 ezer ember vált hajléktalanná, miközben több mint 1 millió lakás áll üresen az országban. A gazdasági és pénzügyi válság okozta egzisztenciális kilátástalanság elől sokan választják a számukra egyedüli és végső megoldást.

A görögországi helyzet súlyosságát jelzi, hogy az öngyilkosságok száma a válság előtti szinthez képest közel megduplázódott. 2010 első félévében mintegy 40 százalékkal lettek többen öngyilkosok, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban, és akkor még nem is beszéltünk a szintén EU-tagállam Olaszországról, ahol az utóbbi években 52 százalékkal nőtt a megszorító intézkedések és megnyomorítás elől az öngyilkosságba menekülők száma.

Forrás:http://alfahir.hu/elkepeszto_a_lakatosok_akadalyozzak_a_kilakoltatast-20130107

http://tudatvaltas2012.blogspot.hu/2013/02/elkepeszto-lakatosok-akadalyozzak.html 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése