2013. február 28., csütörtök

A bolgár helyzet sem rózsás

Addig kellene lépni nálunk is, míg nem lesz még elkeseredettebb a nép, hogy ne durvuljon úgy el a helyzet, mint Bulgáriában. Mi kell még ahhoz, hogy mi is követeljük azt, amit ők? Mennyi éhezés, szenvedés és öngyilkosság kell még?
 "A bolgárok a szűnni nem akaró tüntetéseken már azt követelik, hogy ne ilyen, hanem a valamennyi parlamenti párttól független szakértői kormány vegye át az ország irányítását, és űzze ki a külföldi monopóliumokat."

Felgyújtották az áramszolgáltató székházát

 02.26
A bolgár kormány múlt heti lemondása nem enyhítette a válságot, a külföldi monopóliumok elleni tüntetések egyre hevesebbek, és már az egész politikai elit ellen irányulnak.
Mára virradóra Molotov-koktéllal felgyújtották Plovdivban a helyi áramszolgáltató, az osztrák EVN székházát és megrongálták szolgálati autóit, miközben Szófiában ismét tízezrek tüntettek tovább, annak ellenére, hogy már a múlt héten lemondott a kormány. A tiltakozások célpontjai elsősorban a külföldi monopóliumok, közülük is az osztrák, valamint a két cseh, a CEZ és az Energo-Pro, amelyek az ország energiaellátásáért, és a tüntetők szerint a megfizethetetlen villanyszámlákért felelősek.
A kialakult helyzet és a tüntetők követései egyaránt zavarosak, és a helyzet alig látszik megoldhatónak a parlamenti demokrácia és a törvények tiszteletben tartásával.


Bojko Boriszov kormányfő lemondása előtt 8 százalékos áramár-csökkentést és a CEZ működési engedélyének azonnali bevonását ígérte, de a külföldi tulajdonban levő vállalatok államosítására irányuló követeléseket elutasította. A hatályos bolgár törvények és a bulgáriai áramszolgáltatókat felvásárló külföldi cégekkel kötött szerződések azonban még a két ígéretének megtartását sem teszik lehetővé. A helyzet politikai megoldása sem látszik egyszerűnek, miután a GERB, Boriszovnak a parlamentben többséggel rendelkező jobbközép pártja nem hajlandó belépni az ügyvivő kormányba. Ráadásul a szűnni nem akaró tüntetéseken már azt követelik, hogy ne ilyen, hanem a valamennyi parlamenti párttól független szakértői kormány vegye át az ország irányítását, és űzze ki a külföldi monopóliumokat.
A Novinite szófiai hírügynökség értesülése szerint a cseh kormány követeli Brüsszeltől, hogy az Európai Bizottság gyakoroljon nyomást Bulgáriára a törvények és a nemzetközi szerződések tiszteletben tartása érdekében. Petr Necas cseh miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy elvárja az Európai Unió egy tagjától a külföldi befektetések megvédését.





 013. február 20., szerda 9:28   (NAPI)

A magas rezsibe bukott bele a bolgár kormány

A bolgár vezetés csatlakozott azoknak az európai kormányoknak a hosszú sorába, amelyek belebuktak a válságkezeléssel járó megszorító politikába.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök nem tudta elviselni, hogy a kormányának irányítása alatt álló rendőrség üti az embereket. Legalábbis erre hivatkozva nyújtotta be lemondását, miután a napok óta tartó tüntetések résztvevői összecsaptak a rohamrendőrökkel, és 25 ember kórházba került. A zavargásokat az váltotta ki, hogy az Európai Unió legszegényebb országának lakossága megelégelte a magas rezsiköltségeket, különösen a háztartási energia drágaságát. Az emberek besokalltak az energiaszolgáltatók monopóliumaitól és az államigazgatásba kiciánozhatatlanul beolvadt korrupciótól - írja a Reuers.

Boriszov, aki politikusi szerepvállalása előtt testőrként kereste kenyerét, éppen azzal ért el jelentős választási sikert annak idején, hogy kíméletlen fellépést ígért a korrupció ellen. A nemrégiben kirobbant elégedetlenség levezetésére mindent megpróbált. Először is visszavonta a Kelet-Közép-Európa legnagyobb tőzsdén jegyzett áramszolgáltatója, a CEZ energiaszolgáltató működési engedélyét, vállalva a cseh-bolgár viszony ebből fakadó megromlását.
Miután ez nem volt elég az utcai megmozdulások leszerelésére, lemondatta pénzügyminiszterét és megesküdött arra, hogy csökkentik az áramárakat és minden külföldi tulajdonú vállalatot példás büntetésben részesítenek. Mindez azonban kevésnek bizonyult, a tiltakozások tegnap is folytatódtak, ami Boriszov lemondásához vezetett. Arról egyelőre nincs hír, hogy előrehoznák-e a júliusban esedékes parlamenti választásokat.

Forrás: www.napi.hu 


Hm..fehér-zöld-piros a nemzeti zászlójuk/DK 


 Nincs benne a Híradóban: Bulgáriában 300.000 ember tüntet a megszorítások, az adóemelések, a magas rezsiszámlák, a megfizethetetlen banki kamatok és a teljes pénzügyi rendszer ellen. Tízezrek csaptak össze a rendőrséggel az elmúlt napokban, mire a kormány lemondott. Előtte Várnában a rendőrség letette a pajzsokat és gumibotokat, és átállt a tüntetők oldalára. Az országos rendőrkapitány ezt nyilatkozta: "tüntetők, mi veletek vagyunk. Mi azért vagyunk itt, hogy megvédjünk titeket, az emberek jogait és a köztulajdont. Tehát mi veletek vagyunk."
A fenti képen a tüntetők virágokat adnak a sorfalban álló rohamrendőröknek. Értesülések szerint a tüntetések a kormány lemondásával nem érnek véget, mert az emberek nem egy új kormányt akarnak, hanem a teljes rendszer megváltoztatását.







Protests in Bulgaria - uncensored 18.02.2013 Sofia






Protest Varna Bulgaria 

 

Protest in Sofia against high electricity bills 17.02.2013 in Full HD 

 

 

  30 000 души . Пореден ден на недоволство във Варна 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése