2012. szeptember 25., kedd

Mese vagy valóság? - Bádonyi András


 
Bàdonyi Andràs gondolataiból


 Mese, vagy valóság? 
(Sátáni terv)

Tedd félre ellenérzésedet és tedd félre a vallást, vagy bármely filozófiát a tanmesével kapcsolatban! Nézzük csupán materiális szemmel a „mese” egyes pontjainak állításait. 


 

 

1. Elhitették Veled, hogy fogyasztói társadalomban élsz. Az összes média azt sugallta számodra. Szinte kényszert éreztél – ha nem, a környezeted biztatott- a vásárlásra. Ha nem volt önerőd, kölcsönt is ajánlottak, hogy hozzájuthass vágyaid tárgyához. Elhitted, megtetted?
 

2. Ahhoz, hogy mindezt megengedhesd magadnak, feleségednek is munkát kellett vállalni, neked pedig túlórát, vagy másodállást. Valamit valamiért, mert egyszer csak meg kell fizetni az árát hőn áhított javaidnak. Belementél?
 

3. Mivel belementél és megtetted a második pontban említetteket, a harmadik pont tartalma egyenes következmény. Nem is várható más. Betegség, kiégés, halál. Elég az érzések, érzelmek halála. A családnak, mint a társadalom legkisebb egységének megbomlása a fentiek velejárója. Ismerős?
 

4. A stimulálás elkezdődik már a bölcsődében és végig kísér az életeden. Egyenevés, egyenpisi, egyenkaki, egyenalvás. Későbbi életedben semmire sem használható, tudásnak nevezett információtömeg belédpréselése, és annak elsajátításának megkövetelése. Ugyan mikor lenne időd meghallani az a halk, szelíd belső hangot, ami Te Mag-od vagy?
 

5. Te is elcsábulsz, hogy bárhol vagy, valami alapzajt csinálj magadnak? Mindegy, hogy honnan, csak szóljon hozzád valami, valaki. Szinte mindegy a tartalom. Na jó, lehet, hogy sűrűn kapcsolgatsz, menekülvén az ezredszer hallott, ismét vásárlásra csábító reklám elől. Azonban nem menekülhetsz, mert utolér. Miért félsz a csend(ed)től?
 

6. Kell komment ehhez a ponthoz, vagy tudod miről szól? Kéretlenül árasztanak el a prospektusokkal, zaklatnak telefonon, mailban, és minden lehetséges formában, kitöltve oly ritkán adódó üres perceidet, amit Magaddal, magadban, vagy szeretteiddel tölthetnél.
 

7. Ismerős az „ideális” férfi-nő képe? Tudsz róluk mindent, amit elhitettek veled? Neked nem olyan a párod? Ezért talán haragszol is magadra, vagy az egész világa, a Teremtőre. Az is elképzelhető, hogy irigység mardos. Sóvárogva nézed a világ legszebb(nek megválasztott, kikiáltott) nőiről és legsármosabb pasijairól szóló cikkeket, híradásokat. Neked miért nem jutott olyan? Te miért nem vagy olyan? Közben elfelejted megbecsülni azt a személyt, őt, aki melletted van. Ismerős a történet?
 

8. Voltál már fáradt (ha nő vagy), vagy volt már fáradt a társad még ahhoz is, hogy kedves legyen hozzád? Nem a szexhez, csupán néhány jó szó, vagy simogatás erejéig is. Hányszor fájt már a feje/d esténként, a mindennapi robottól, fizikai és pszichikai fáradtságtól a nap végére?
 

9. Nem a Télapóval van a baj, hanem az „ünnep” átértékelődésével, elértéktelenedésével. Hányszor láttad, tudod, hogy az adott, kapott ajándék egyfajta kárpótlás az egész éves oda nem figyelés, szeretetlenség ellensúlyozására? Valóban azt adod, kapod, amire vágysz, a másik vágyik? Vagy az utolsó pillanatban beugrasz a még nyitva tartó üzletbe és megveszel bármit, csak hogy letudd az ajándékozást?
 

10. Itt ismét nem a vallási vonatkozás a lényeg. Nem mindenki hisz Jézus életében sem, nemhogy a feltámadásában. Ez az „ünnep” is csak arra szolgál, hogy jó sokat költs, lehetőleg a hiper- szupermarketekben. Mindegy, hogy mit, csak adjuk meg a módját.
 

11. Mikor voltál utoljára nyaralni, vagy csak néhány napot pihenni? Ne gondolj drága luxus utakra, csak egyedül, kettesbe, baráti társaságban eltöltve pár napot egy folyóparton sátorozva? El tudtad magad engedni? Kikapcsoltad a mobilodat? Nem nyitottad ki a laptopodat, megnézni, mi történt a nagyvilágban nélküled? Ha a gyerekeiddel voltál, természetes, hogy fizikailag elfáradhattál, lelkileg azonban töltést adott. Teremtsd meg a lehetőségét, hogy egyedül, kettesben, gyerekek nélkül is pihenhess!
 

12. Elfoglaltnak érzed magad? Valóban az is vagy? Néha találkozom régi ismerősökkel. Megállok, beszélünk néhány szót. Kiderül, hogy munkanélküli. „Gyere, beszéljünk egy kicsit” –mondom-, mire ő, „Bocsáss meg, de rohanok.” Hogy hová, már nem mondja, csak elrohan. Gondolkodom, vajon miért teszi. Szégyelli jelenlegi helyzetét? Valóban sietős a dolga, mert éppen állásinterjúra siet? Mivel nem mondja, nem tudom meg. A lelkiismerete nem enged meg neki egy pár perces, talán órás kikapcsolódást egy rég nem látott ismerőssel? Voltál már így? 


13. Az előbbiek olvasása közben hány kifogás fogalmazódott meg Benned? Azt hiszem sok. El kell kicsit gondolkoznod, hogy miért. Kiben is fogalmazódtak meg a kifogások és miért? Biztosan állítom, hogy mindez csak az elmédben fogalmazódott meg, nem pedig abban, aki Vagy. Nem abban az Egyéniségben, aki leszülettél ide, hanem a személyiségben, akivé váltál a felsorolt események során. Abban a versenyszellemben és megosztásban, nem az egységben nevelkedett személyiségedben, akivé tudatosan kondicionáltak, neveltek. Nem akarom az idomítottak kifejezést alkalmazni, pedig az lenne minderre a helytálló. 



Ismerd be magad előtt, hogy mindez nagyon valóságszagú! A terv működik. Jelen pillanatban nem a részese, hanem az áldozata vagy. Most mondhatnád, hogy én is félelmet keltek benned, netalán még bűntudatot is, hogy ennyire nem figyeltél Magadra, családodra, környezetedre, mert magaddal voltál elfoglalva. 

 

Nem akarok több félelmet kelteni Benned, mint amivel már egyébként is megterheltek. Ellenkezőleg. Azt szeretném, ha felébrednél, felismernéd mindazt ami eddig történt, és változnál, változtatnál. Azt mondod nem tudsz, az lehetetlen, már késő! Biztos ez? Kilátástalan a helyzeted, amibe sodródtál, vagy hagytad terelni magad? A te felelősséged (volt). Az már legyen a Te felelősséged, hogy mindezt felismerd és törekedj a változásra, megoldásra. Olyan nincs, hogy valamin nem lehet változtatni.

 

 Döntened kell, mi számít értéknek az életedben. Azokat tartsd meg, a többit engedd el, vagy dobd ki! Amennyiben még sem tudsz változtatni a kialakult helyzeten, legalább a szemléleteden változtass, ahogyan azt látod! Lassan helyére kerülnek a dolgok, és apró megoldások születnek.

Forrás:  https://www.facebook.com/ValosagAmitTudnodKell/posts/176575482467107

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése