2012. május 25., péntek

Kurkuma és hatásai

 
Kurkuma - (Curcuma longa)



A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.


Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek, ezenkívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt.


Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.


Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat.


Hatékony hepatoprotektívum (májvédő), hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.


Orvosilag emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használták. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.


Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén. A vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot; gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt; serkentik a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is); koleszterincsökkentő hatású; javítja a látást; fájdalomcsillapító, véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket, serkenti az epe kiválasztását, a máj működését, és véd a fekélyek kialakulása ellen és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.


A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van. A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a kurkuma - az indiai curry fűszerkeverék egyik összetevője - fékezi a rosszindulatú bőrrák sejtjeinek kifejlődését, sőt kedvez azok eltűnésének is. A vizsgálat eredményei egy rákbetegséggel foglalkozó amerikai folyóiratban jelentek meg.


A kurkuma oxidáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert fűszer. Az elmúlt években egyre több vizsgálatot végeznek világszerte, amelyek azt sugallják, hogy e fűszer legyőzheti a rákos sejteket. A kurkuma daganatellenes képességét eddig csak a mellrák esetében figyelték meg. A legfrissebb vizsgálat azonban megerősítette azt a feltételezést, hogy a fűszer a bőrrák esetében is kifejezetten kedvező hatással bír. A vizsgálat egyértelműen azt mutatja, hogy a kurkuma a bőrrák növekedésének gátlója, illetve a rákos sejteket önmaguk megsemmisítésére ösztönzi.


A fogamzási problémákkal küzdő nők és a véralvadási rendellenességben szenvedők kerüljék a fogyasztását, mert vérrögképződést gátló hatása rájuk kedvezőtlenül hathat.

gyönyörű kurkuma virág.

A kurkuma egy gyönyörű virág, ami szoba növénynek sem utolsó. A konyhában viszont általában csak a gyökerét használjuk ki, szárított, őrölt formában. Így nyerjük a sárgás kesernyés ízű port, amit manapság kurkumaként ismerünk. Hasznos gyulladáscsökkentő és vérkeringés-élénkítő.
 
A kurkuma a Curcuma longa nevű gyömbérféle növény gyöktörzse. Maga a friss gyökér nagyon hasonlít a gyömbérre, bár általában tömzsibb nála, és sárgás a színe kívülről is. Termőhelyein ebben az állapotában is használják, de sokkal fontosabb – és nálunk egyedül beszerezhető – a szárított gyökérből őrölt por. A kurkumanövény színes virágú tenyészváltozatai egyre gyakrabban jelennek meg a magyar dísznövénykereskedésekben is.

A kurkuma szinte bármilyen nem-édes indiai ételben megjelenhet. Kellemes, enyhe íze van, és intenzív sárga festőhatása. Gyomornyugtató, emésztést segítő, fertőtlenítő és ételtartósító hatása talán még inkább magyarázza, hogy miért ennyire alapvető egy meleg – és sokféle baci által lakott – ország konyhájában. Bőrápolásra és sebkezelésre is széles körben használják. Az indiai ízek utánzására kitalált currypor sárga színét a kurkuma adja.

A kurkuma magyaros neve indiai sáfrány, ez azonban fölöttébb félrevezető, mivel a valódi sáfrány és a kurkuma egyetlen közös vonása az, hogy sárgára lehet festeni velük az ételt. Semmi szín alatt nem helyettesíthető egyikkel a másik.
 
Ha kurkumát vásárolsz, azt tanácsolom, hogy kerüld a közismert magyarországi fűszerkiszerelő cégek termékeit, amelyekben általában halványsárga, a kelleténél szúrósabb – és ugyanakkor gyengébb – ízű port találsz. Vegyél keleti fűszerekkel foglalkozó boltból vagy hipermarketek egzotikumos polcáról rendes indiai kurkumát, amelynek színe nagyon telt sötétsárga, és aromája kellemes és erős.
Hindíül a kurkuma neve haldí.
 
kurkuma, curcuma
Összetevők:

Esszenciális olajok – szeszquiterpén, ketonok, zingiberin, borneol, valepotriátok; sárga pigmentanyagok - kurkumin

Gyógyhatások:

Emmenagogum, vér-tonikum, antibakteriális, epehajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő, véralvadás-gátló, antioxidáns, rákellenes
 
Javasolt:

Gyulladás: A kurkumin csökkenti az arachidonsav által kiváltott gyulladást (ezért fájdalmas menstruáció esetén is megfontolható alkalmazása). Következésképpen alkalmazható bőrgyulladások, ekcéma, csalánkiütés, pszoriázis, bélgyulladás, asztma, rheumatoid artritisz és oszteoartritisz esetén is.

Emésztés: Bélfertőzések és hurutképződés esetén a kurkuma édes ízt idéz elő a belekben, ami kedvezően hat a probiotikus baktériumflórára. Nemrégiben bebizonyosodott, hogy kedvező hatással van a vastagbélre, és megelőző szerepe lehet a béldaganatok kialakulásában. Hagyományosan alkalmazzák cukorbetegeknél.

Máj: Élénkítő hatással van a májra, mivel növeli annak vérellátottságát és az epekiválasztást. Ez elősegíti az epekövek eltávolítását és képződésük megelőzését. Hagyományosan vértisztítónak tartják, és gyakran alkalmazzák a bőrápolásban és a szervezet méregtelenítésére.

Nőgyógyászat: Elősegíti a nyálkafelgyülemlések eltávolítását az alhasból, ami kedvező hatással van a fibrómák, ciszták, endometriózis, fájdalmas menstruáció, túl erős menstruáció és fehérfolyás esetén. Az anyatej-kiválasztás fokozására is alkalmazzák.

Szív: A kurkuma támogatja a szív funkcióit, mivel növeli a véráramlást és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Véralvadás-gátló hatása miatt megelőzi a vérrögök kialakulását.

Ellenjavaslat:

Epekövek esetén óvatosan járjunk el! Ha a beteg véralvadás-gátló gyógyszert szed, akkor kérjük ki szakember véleményét! Terhesség esetén óvatosan alkalmazandó.


Adagolás:

Naponta 3-2g

Időtartam:

Hosszabb időtartamra, legalább 1-6 hónapra javasolt
források: átmacenter.hu
jeindia.hu







Receptek





Zöldséges -kurkumás rizs

Hozzávalók: 

25 dkg rizs
 1 tasak mélyhűtött vegyeszöldség vagy 45 dkg kis darabokra vágott friss vegyeszöldség
 1 kis fej hagyma
 3-4 evőkanál olaj
 só
 1 teáskanál kurkuma
 10 dkg reszelt sajt


Elkészítés:
 
A rizst megmossuk, jól lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajat lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zöldséget, és egy-két percig kavargatva átforrósítjuk. Pici vizet hozzáadva fedő alatt 5 percig pároljuk. Felöntjük dupla annyi vízzel, mint a rizs tömege. Megsózzuk, megszórjuk kurkumával. Összekeverjük, lefedjük, felforraljuk, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Amikor besűrűsödött teljesen, lefedve állni hagyjuk pár percig. Önálló ételként sajttal megszórva tálaljuk, de köreteként is nagyon finom.


 

Kapros-túrós lepény recept


Hozzávalók:

Tésztához:

1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl olaj
méz
kevés víz
1/2 dkg liszt (1/3 búza, 1/3 rozs, 1/3 kukorica)

Töltelékhez:

1/2 kg túró
méz
kurkuma
1 csokor apróra vágott kapor
 


Elkészítés:

A hozzávalókból gyúrjuk meg a tésztát, és készítsünk belőle kis lepényeket. Töltsük bele az összekevert tölteléket, majd sütőben süssük készre. Szedjük ki egy tálra, és kínáljuk vendégeinknek. Teasüteménynek is kitűnő.
 

1 megjegyzés:

  1. Az alábbi linken találtam meg az indiai arany tej receptjét. Nagyon finom és érdemes kipróbálni mindenkinek. Plusz még egyéb hasznos információk is megtalálhatók a kurkumával kapcsolatosan
    KURKUMA

    VálaszTörlés