2012. május 31., csütörtök

Beszélő figyelőkamerák az utcán


Kiabáló kamerák: a lakókat saját kertjük elhagyására szólítja fel

Forrás: Prisonplanet.com



Egy londoni társasház lakói nagy felháborodással fedezték fel, hogy a kertjükben felszerelt kamerák utasításokat kiabálnak, arra szólítva fel az arra járókat, hogy azonnal hagyják el a területet, amit a hatóságok állandó megfigyelés alatt tartanak.

A jelenet nem tűnne furcsának, ha a Robocop egyik jelenetében látnánk, de a csendes londoni társasház lakóit méltán hozta ki sodrából. Az egyik lakó által rögzített videón láthatjuk, vagyis inkább hallhatjuk, amint a mikrofonnal ellátott kamera a következőket kiálltja neki: „Megállni! Ez egy elzárt terület és fényképet készítünk önről.”

Az amerikai robotakcentussal beszélő hang figyelmeztette a lakót, hogy „a képet továbbküldik elemzésre, amennyiben nem hagyja el azonnal a helyszínt.”

Az angol Nagytestvér-figyelő szervezet a Big Brother Watch élesen elítélte a Camdeni önkormányzatot a beszélő kamerák használatáért.

„Egy rendőrállamban vagy egy sci-fi filmben el tudjuk képzelni az ehhez hasonló technológia alkalmazását, de nem a mai Nagy-Britanniában,” nyilatkozta Nick Pickles a szervezet szóvivője a London Telegraph-nak.
„Nem gondolhatják komolyan, hogy egy ilyen robot zsaruval képesek lehetnek harcolni az antiszociális viselkedés és a bűnözés ellen. Ki tud arról, hogy az önkormányzatnak joga lenne lefényképezni valakit, csak azért mert besétált egy társasház kertjébe?”

A camdeni önkormányzat válaszában kijelentette, hogy kamerák hangfunkcióját „véletlenül aktiválták” és „amint tehetik kikapcsolják.”



A beismerésnek is beillő nyilatkozatban az önkormányzat megjegyezte, hogy „valamennyi flash kamera rendelkezik beszélő funkcióval, csupán aktiválni kell.”



„A szóban forgó esetben úgy tűnik, hogy a hangfunkció akkor került bekapcsolásra, amikor a kamerákban elemet cseréltek 4-5 héttel korábban,” áll a nyilatkozatban. „Nem akarjuk megvonni a lakóktól a közös területek és a kert élvezetét és semmilyen körülmények között sem akarnánk hangüzeneteket leadni olyan helyeken, ahonnan ezeket terjeszteni lehet.”
Először 2006-ban értesültünk a Nagy-Britanniában bevezetett beszélő kamerákról. Akkor egyesek a kormányban azt is felvetették, hogy a kamerák gyerekek hangján szólhatnának, mert szerintük az emberek így hajlandóbbak lennének a kiadott utasítás teljesítésére.

Azóta a technológia még szélesebb körben elterjedt és természetesen tovább fejlődött. Ma a kamerák képesek szájról olvasni, párbeszédeket rögzíteni, átvilágítani az emberek ruházatán, ellenőrizni az elhaladók arcát a bűnözői nyilvántartásban, automatikusan észlelni a „gyanús” viselkedést vagy akár megjósolni, ha valaki bűntettet készül végrehajtani.

Egyedül Londonban több millió térfigyelő kamera van működésben. Az ember elgondolkozik, hogy a fenti funkciók vajon hány kamerában kerültek már vagy kerülhetnek egyetlen mozdulattal aktiválásra, mint Camden esetében láthattuk.

Forrás:
http://idokjelei.hu/2012/02/kiabalo-kamerak-a-lakokat-sajat-kertjuk-elhagyasara-szolitja-fel/





Az új orwelli utcalámpák lehallgatnak és visszabeszélnek







A járókelőknek utasításokat adó, és a párbeszédek rögzítésére is alkalmas térfigyelő kamerák hamarosan megérkeznek az Egyesült Államok utcáira. A gyártó Illuminating Concepts ismét sajtónyilatkozatot adott ki az „Intellistreet” projekt előrehaladásáról.

Ahogyan arról pár hónapja hírt adtunk már, a „nemzetvédelmi eszközökkel is ellátott” szuper modern utcalámpák telepítését megkezdték az Egyesült Államok közterein.

A lámpák hangosbeszélővel is rendelkeznek, amivel hangfigyelmeztetéseket adhatnak az arra járóknak, az Egyesült Királyságban már használatban lévő rendszerhez hasonlóan, ahol többek között az eldobott szemét felszedésére szólítják fel a szemetelőket a hangosbeszélők segítségével.

Az Armelux által kiadott sajtónyilatkozat szerint a cég az Illuminating Concept-tel együttműködve folytatja az Intellistreet rendszer telepítését.

A bejelentés megerősíti, hogy a lámpák valóban számos nemzetbiztonsági funkcióval is rendelkeznek majd, beleértve a hangosbeszélő rendszert is.

„A beépített hangszórók például fontos információkat, bejelentéseket közölhetnek vészhelyzetekben,” áll a sajtónyilatkozatban, hozzátéve, hogy „SmartSite lámpákat különféle kamerákkal és érzékelőkkel is elláthatják a 24-órás megfigyelést biztosítandó.”
„Az érzékelők különféle vészhelyzetek érzékelésére is képesek, lehetővé téve a gyors reagálást, illetve fontos eszközök lehetnek a bűnmegelőzésben, visszafoglalva az utcákat a bűnözőktől.”

Azt is megtudhatjuk, hogy az új lámpákat nemcsak utcai felhasználásra szánják, hanem „bevásárlóközpontoknak, sportlétesítményeknek, egyetemi kampuszoknak és újépítésű társasházaknak is ajánlják,” és a fejlesztők reményei szerint „hamarosan a közterek hétköznapi részévé válhatnak.”

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium támogatásával Detroitban, Chicagóban és Pittsburghban telepítés alatt álló új lámpák nemcsak térfigyelő kameraként, nemzetbiztonsági vészriasztó rendszerként vagy a Különvélemény című filmből ismert személyre szabott reklámok közvetítőjeként használhatók, hanem a párbeszédek rögzítésére is alkalmasak.

Az ABC 7 videó riportja részletesen bemutatja a lámpák orwelli funkcióit.
Az Illuminating Concepts közleménye szerint az új rendszerben nincs semmi orwelli, ami arra enged következtetni, hogy szerintük a magánbeszélgetések hangrögzítése teljesen elfogadható eljárás. A cég azt is tagadta, hogy a projekt a védelmi minisztérium támogatását élvezné, ugyanakkor számos jelentésből kiderül, hogy a tulajdonos Ron Harwood „a nemzetbiztonsággal együttműködve dolgozik” az új vezeték nélküli rendszer telepítésén.

Az igazság az, hogy az Egyesült Államokat fokozatosan behálózó „telekijelző” rendszer még Orwell képzeletét is felülmúlja, természetesen a béke és a biztonság nevében.

Forrás:
http://idokjelei.hu/2012/05/az-uj-orwelli-utcalampak-lehallgatnak-es-visszabeszelnek/







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése