2012. március 5., hétfő

Az elme uralma, vagy más?

Mi az ami békét és megelégedettséget hoz számunkra? 
Az elménk uralma, vagy más?

Sokan panaszkodnak, hogy képtelenek megnyugtatni az elméjüket. Szünet nélkül jár az agyuk. Nappal pörögnek, éjszaka meg nem tudnak aludni. Az elme újabb és újabb gondolatokkal és gondokkal fárasztja az embert. Kemény dolog ez. Sok szenvedést vonhat maga után. Elsivárodik az élet, és eltűnhet az igazi szeretet az életünkből.

 Tehát, ha csak a munka és munka van, csak feladat és feladat, ez az elme uralma.Ha izgalom és izgalom, az is. Az adrenalin hormonra szükség van, de káros szenvedéllyé  válhat. A boldogsághormonok pedig csak nyugalom, öröm és szeretet hatására képződnek igazán.

 Mit lehet tenni, hogy másképp legyen?

Megfékezni erőszakkal az elmét nem szabad. Ez olyan lenne, mintha a túlfűtött gőzkazánban a gőzt elzárnánk. Előbb-utóbb felrobbanna. Tehát csak szépen, fokozatosan lehet levenni a gőzt, vagyis csak szelídíteni lehet. Különböző technikákkal, trükkökkel el lehet érni, hogy lassan-lassan nyugodtabbá váljon az elménk. Nem megy máról holnapra. Rendszeres, kitartó gyakorlással pár hónap alatt szép eredményt lehet elérni. Rájövünk, hogy milyen jó is másképp élni. Nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban. 

Mivel lehet lecsillapítani az elmét? Széles a skála.

Lazítás, meditáció, koncentrációs gyakorlatok, légzőgyakorlatok, különböző tisztító eljárások, pihenés, kikapcsolódás, hobbitevékenység, nyaralás, sport, kirándulás, jóga és egyéb keleti technikák, szép zene, ének hallgatása, és gyakorlása, egyéb művészeti tevékenységek, egészséges táplálkozás, a jó társaság, és a kellemes csendben visszavonultság.



Az elme lecsillapodása után felfedezzük a békét belül. A Benső Csendet. Ez az az állapot, amikor életünk gondjai könnyebben megoldódnak. Ez az, amikor fel tudunk töltődni energiával, mert eleresztettük a feszültségeket. Ez az, amikor regenerálódik a fizikai testünk és az idegrendszerünk.Végre önmagunk lehetünk,  nem egy robot. Ilyenkor szebbé válik az élet, és értelmet nyer sok eddig megmagyarázhatatlan dolog. Ilyenkor ráeszmélhetünk, hogy mi miért van. Hogy valójában semmi sem véletlen, mert minden velünk történt dolognak valami szép célja van. Ráeszmélünk miért élünk és milyen csoda is ez valójában. Megérezzük, hogy milyen is az igazi Szeretet.

Ha az elme végre elcsendesedik, akkor már nem ő irányít minket, hanem valami más. Vagyis az igazi énünk, ami a bensőnkben lakozik. Sokféleképpen nevezik, A Felsőbb Én. az Atma, az Isteni Én, az Önvaló.

Érdemes elgondolkodni tehát. Ki legyen az úr? Az elménk, vagy az igazi Énünk?

 Itt  egy szép dia, ami  a csendről szól. Épp ide illik.



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése